Üzleti tippek

Veszélyben a cégvezetők vagyona

Az új Ptk. szerint március közepétől személyes vagyonukkal felelnek a vállalatirányítók a vezetői minőségükben hozott döntéseikért.

Kapcsolódó cikkek

Magyarországon körülbelül 300 ezer gazdasági társaságot és néhány ezer egyéb jogi személyiséggel rendelkező szervezetet (például szövetkezetet) érint a Polgári törvénykönyv (Ptk.) erre vonatkozó módosítása.

Van, aki másképp gondolja

A jövőben alapjaiban változik meg a cégek és az egyéb jogi személyek vezető tisztségviselőinek, valamint felügyelő bizottsági tagjainak a felelőssége. Míg a jelenlegi szabályozás szerint csak kivételes esetekben (felszámolás vagy környezetszennyezés) lehet velük szemben kárigénnyel fellépni, márciustól a döntést hozó vezetőket is perelhetik a károsultak – hívja fel a figyelmet az Allianz Hungária Zrt.

Vége a céges védősorompónak

Az új Ptk. szerint a vezetői minőségében okozott kárért a vállalatirányító a társasággal egyetemlegesen felel, ami akár a teljes magánvagyonát is érintheti.

A felső vezetők a cég méretétől függetlenül különösen nagy kockázattal néznek szembe, mivel az ő döntéseiknek van a legnagyobb hatása a vállalati vagyonra. Míg egy társaság számára az akár pár százmillió forintos kártérítések is elviselhető költséget jelentenek, egy vezető számára nagy terhet jelenthet, ha ezt a saját vagyonából kell fedeznie.

Ha biztosra akar menni

Az ilyen kárigény-érvényesítések ellen nyújt védelmet a vezető tisztségviselők és felügyelőbizottsági tagok felelősségbiztosítása, amely a hagyományos szakmai felelősségbiztosításokkal ellentétben a vezetői tevékenységre, és nem a szakmai tevékenységre nyújt biztosítást.

Az Allianz Global Corporate & Specialty adatai alapján Európában a pénzügyi szervezetek, valamint az internet, az IT, a média és a PR területén dolgozó cégek részéről érkezik a legtöbb ilyen típusú kárbejelentés. Bár Magyarországon a termék kihasználtsága még gyerekcipőben jár, Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a penetráció csaknem 100 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik