Üzleti tippek

Hirdetések és állásbörze helyett így is találhat új munkatársakat

A kreatív megoldásokból sosem elég.

Minden vállalkozás arra törekszik, hogy a forrásokhoz és a lehetőségekhez képest a legjobb kollégákat találja meg. Ez azonban nem is olyan könnyű feladat, hiszen még akár a többkörös állásinterjú sem biztos, hogy elég a legügyesebbek megtalálására. Másrészt a felvételi procedúra általában hosszadalmas és költséges, ráadásul néhány kollégának részben vagy egészben a munkaidejét is leköti. Az új munkatárs keresésénél is érdemes a kreatív megoldásokat végig venni, például ha informatikai területen szeretnék bővíteni a céges csapatot, akkor nem árt, ha az innovációs versenyek pályázói között is szétnéznek.

Hogyan tartsa kordában a céges telefonszámlát?

Ha beruházás nélkül fejlesztené a telefonos hálózatot, akkor itt is az internet alapú megoldásokkal spórolhat.

Az InnoMax versenyt idén harmadjára rendezte meg az Invitel. A pályázók többsége most is azzal a nem titkolt céllal nevezett be a megmérettetésre, hogy sikeressé tegye vállalkozását, vagy felkeltse más cégek érdeklődését. Ez utóbbi különösen igaz az InnoMax kistestvérére az InnoApps Díjra, amit kifejezetten fiatal fejlesztőknek találtak ki, így középiskolások, főiskolások és egyetemi hallgatók nevezéseit várták az idei versenyen is.

A sikeres együttműködésre jó példa, hogy a 2011-es InnoApps Ne Szórakozz kategóriájának győztesére, Huszár Csabára a tavalyi díjátadón figyelt fel az InnoMax I. kategóriájának győztese a GISDATA Kft. (ESRI Magyarország Kft.), és a fejlesztőt a cég le is szerződtette egy közös projektre.

Az egyik zsűritagnak, a BellResearch vezető tanácsadójának is az a tapasztalata, hogy ezek a versenyek valóban kitörési lehetőséget jelentenek a fiatalok számára, hiszen itt koncentráltan találkozik a feltörekvő műszaki értelmiség, és azok a társaságok, amelyek a tehetséges fejlesztőket keresik. Sugár Mihály szerint a fiatal pályázóktól nem lehet hatalmas technológiai hátteret elvárni, így kézenfekvő, hogy a jelentkezők főként mobiltelefonos, illetve webes fejlesztésekkel neveznek be. Tény, hogy a már milliós nagyságrendű telefonos alkalmazások mellett nem is olyan egyszerű vadonatúj miniprogrammal előrukkolni, de a diákoknak sokszor nem is ez a céljuk. Ehelyett a fizetős megoldások kiváltására törekednek, vagy a bonyolult, sokrétű applikációkból emelnek ki egy-egy területet. Például volt, aki olyan online rajztáblával vett részt a versenyen, ami bármikor pillanatok alatt megosztható a közösségi oldalakon.

Ezek az appok többnyire a mobilitás köré szerveződnek, de az InnoApps résztvevői között olyan is akadt, aki nem aprózta el, és meglehetősen magas szintű áramkörtervezéssel indult – érzékeltette Sugár Mihály, hogy a pályázók milyen szakmai tudással vágtak neki a versenynek.

Kik voltak a legjobbak?

Van, aki már sínen van
Idén a fiatalok megmérettetését a Ne szórakozz! kategóriában Cziva Gergely nyerte, aki a MÁV menetrendben látott fantáziát. Az iMenetrend iPhone-okra letölthető fejlesztés, amelyen minden fontos vasúti információ elérhető, elmenthetőek az útvonalak, sőt a vonatok pillanatnyi helyzete is nyomon követhető.

Van, aki megunta a pörgést
A számítógépes és telefonos játékok az ügyesség mellett többnyire a gyorsaságra építenek. Ha viszont unja a pörgést, akkor kikapcsolódásként csigalassúságú versenypályát is választhat. Így fordította meg a szokásos játékfejlesztői forgatókönyvet Bayrak Yusuf, a Csigavér internetes játék kitalálója, aki a Szórakozz kategóriát nyerte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik