Üzleti tippek

Kiskapuk helyett: így is lehet orvosolni a pénzhiányt

Sipos Anikó
Sipos Anikó

újságíró. 2012. 03. 31. 17:04

A gazdasági nehézségek még kreatívabbá tették a vállalkozókat, amiből akár a magyar egészségügy is profitálhat.

Korábban a témában:

Az innovációt sokan csak az informatikához vagy a világra szóló ötleteket szalagon szállító, amerikai Szilícium-völgyhöz kapcsolják, az idei InnoMax Díjátadón viszont megint bőven akadt magyar ellenpélda ezekre. Igaz, az információtechnológia ma már kétségtelenül mindent átsző, de a válság miatt ágazattól függetlenül is felértékelődtek a költséghatékony ötletek. Az Invitel által indított innovációs megmérettetés pályázói között például volt, aki az orvos-beteg webes kapcsolatot építette ki, volt, aki a vakondháló minél hatékonyabb telepítésében látott fantáziát, de akadt olyan is, aki a folyton aggódó szülőknek kedvezett a gyermekek mobiltelefonos helymeghatározásával.

Innomax-Dijatado(430x286).png (innováció, Innomax,)
Az egyik díjazott Szilárdi János, az HBO Holding médiaigazgatója és Zsembery György, az Invitel vezérigazgató-helyettese

Érdemes előre menekülni

Kiváló ötlete bárkinek lehet, de a megvalósításba már sokan forrás vagy más korlátok miatt bele sem kezdenek. Az InnoMax Díjon viszont csak olyan kis- és közepes vállalkozások indulhattak, amelyek már ténylegesen be is tudják mutatni a projekteket. Ezt a kemény feltételt idén rekordszámú cég teljesítette. Az Invitel vezérigazgató-helyettese szerint a kkv-k érzékelhetően egyre innovatívabb pályázatokkal rukkolnak elő. „Ez abból a szempontból nem meglepő, hogy minél kisebb egy cég, annál inkább az ötlet helyett a kényszerhelyzet vezérli, hiszen csak akkor marad talpon, ha változtat és fejleszt. Ebben az InnoMax Díj is nagy lendületet adhat, mivel ismertebbé teszi a nyerteseket, és például az elismerés az InnoMax Klubon keresztül is új üzleti partnereket hozhat számukra” – sorolta Zsembery György, hogy a résztvevőknek miért érdemes belevágni a versenybe, akár jövőre is.

Kik voltak a legkreatívabbak?

InnoMax Díjat idén az HBO GO, az e-Taxi és a Virtuális iroda projektek kaptak. A diákoknak szóló InnoApps Díjat pedig az iMenetrend, illetve a Csigavér játék nyerte meg.

„A beteg is ügyfél”

Tavalyhoz képest idén majdnem dupla annyi – szám szerint 59 pályázat – közül választott a zsűri, és az iparági reprezentáció is az első két évhez képest szélesebb volt. Például több cég is e-egészségügyi fejlesztésekkel indult. A Webflow Kft. online fogászati praxismenedzsmenttel pályázott, a Telki Magánkórházban pedig úgy döntöttek, hogy a szerverszoba helyén is inkább a pácienseket fogadják, így teljesen kiszervezték az informatikai eszközparkjukat, és emellett az orvos-beteg kapcsolatot is még gördülékenyebbé tették.

Zsembery György szerint a sok negatív hír ellenére jó látni, hogy az egészségügy nemcsak az orvoselvándorlásról és a pénzhiányról szólhat. „A beteg is ügyfél, ezt főleg a magánorvosok közül egyre többen felismerik, a magasabb szintű ügyfélkiszolgáláshoz pedig itt is elengedhetetlen az innováció és a szemléletváltás. Az állami egészségügyben természetesen lassabb a döntési mechanizmus, és jóval nehezebb a források előteremtése, de nem kérdés, hogy az ágazatban a fejlesztéseké a jövő. Gondoljunk csak a digitális adattárolásra vagy archiválásra, de akár arra a nem túl drága, de praktikus megoldásra, hogy az orvos és a páciens akár csetelni is tudjon” – fejtette ki az Invitel vezérigazgató-helyettese.

A költséghatékony ötletek mellett másképp is spórolna?
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Budapest, 2017. július 29.
A későbbi második helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.