Üzleti tippek

Be akarsz jutni? Így játszd ki a titkárnőt!

Sipos Anikó
Sipos Anikó

újságíró. 2012. 03. 22. 11:17

A cégvezetők a titkárnőknek sokszor tiltják, hogy idegeneket bekapcsoljanak hozzájuk. Vállalkozóként viszont muszáj áttörni a kapuőrökön. Van hozzá tippünk!

Hideghívásnak nevezzük, amikor – főleg értékesítési céllal – ismeretlenként telefonálunk más cégekhez. Az ilyen hívások sokaknál a „nem szeretem” kategóriába tartozik. Valóban nem a legkönnyebb műfaj, de egyáltalán nem lehetetlen, hogy így találjon újabb üzleti partnerekre.

Hogyan érheti el, hogy kapcsolják a főnököt?

Jegyezze meg a titkárnő vagy a recepciós keresztnevét, így ha legközelebb telefonál, mindjárt személyesebb hangvételben indíthatja a beszélgetést. Ráadásul így még ki is tűnhet a „tömegből”. Természetesen a bemutatkozásról (név, cégnév, esetleg titulus) sose feledkezzen meg.

„A segítségét szeretném kérni”: tapasztalt call centeresek szerint ez a hideghívások kulcsmondata. Így könnyebben elérheti a célját, és sokkal több új információhoz juthat. Tesztelje a következő tárcsázásnál!

A másik profi fogás a túl komoly hangvétel helyett a humor bevetése. Ez elsőre lehet, hogy furcsán hangzik, de rendkívül hatásos lehet. Például: „Üdvözlöm, Judit. Tegnap beszéltünk, még mindig Kiss Sándor vagyok a Bodnár és Kiss Kft-től. Ha jól tévedek, akkor ma is nagyon elfoglalt.”

Ha mégis ragaszkodik a komolysághoz, akkor is tompíthat ezen, hogyha a lehetőségekhez képest közvetlenebb hangnemre vált. Például: „Hallom, hogy nagy a zaj. Biztosan nem lehet könnyű így dolgozni.” Ezzel meglepheti a másik félt, aki ahhoz szokott, hogy mindenki célirányosan a főnökét kéri. Másrészt érdemes kicsit elterelni a beszélgetést, mert később ügyes átkötéssel visszakanyarodhat az eredeti kéréshez.

Mielőtt felhívja a kiszemelt vállalkozást, nézze át a honlapjukat! Majd az így összegyűjtött információkat fűzze bele a beszélgetésbe. Ez már önmagában is segíthet, hogy jobban ráhangolódjon a telefonálásra, és a vonal másik végén is érzik, hogy valóban érdeklődik az adott cég iránt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.