Üzleti tippek

Még több cég dőlhet be jövőre

Csaknem rekordot döntött a felszámolások száma novemberben és ötvenhavi mélyponton a cégalapítás.

Az elmúlt hónapban 2055 céggel szemben tettek közzé fizetésképtelenségi eljárásról szóló bejelentést a cégbíróságok. Ennél nagyobb számban csak idén júniusban nyúltak a végső eszközhöz a nemfizetőkkel szemben a beszállítók és a hitelezők. Az általános pesszimizmust jellemzi, hogy „csak” 2600 új céget jelentettek be novemberben.

Csak júniusban volt ennél több felszámolás

Idén novemberben a tavalyinál 27 százalékkal több, összesen 2055 felszámolási eljárást tettek közzé a cégbíróságok. Ez minden idők második legrosszabb adata, ennél több felszámolást csak 2011 júniusában indítottak a nemfizetőkkel szemben a hitelezők. A novemberi adat az egy hónappal ezelőtti adattal összehasonlítva is csaknem 24 százalékos növekedést mutat. „Az októberi adatok kapcsán jeleztük, hogy a magyar gazdaság átrendeződése még korántsem ért véget, ezt támasztják alá a statisztikai adatok is” – véli Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója, aki szerint a növekvő fizetési határidők, az egyre terebélyesebb lánc- és körbetartozások miatt 2012-ben az ideinél is több cégbedőlésre lehet számítani.

A végelszámolások száma is nőtt tavalyhoz képest

Az előző hónaphoz képest csökkent, 2010 novemberéhez képest viszont gyors ütemben növekedett a végelszámolások száma a nemzetgazdaságban. A tavalyi 1023-mal szemben idén novemberben 1743 cégre kértek végelszámolást a tulajdonosok, vagy kényszervégelszámolást a cégbíróságok, ám ez még így is 442 új eljárással kevesebb, mint amennyiről egy hónappal ezelőtt kellett beszámolni. „A végelszámolási statisztikák esetében nagy szórással kell számolnunk, mert sok múlik azon, hogy a cégbíróságok milyen ütemben dolgozzák föl a NAV-tól kapott adatokat. Az adóhivatal ugyanis jelentős számú olyan céggel szemben folytatott és folytat le adóigazgatási eljárást, amelyik nem ad le pénzügyi beszámolót” – hívja fel a figyelmet az Opten igazgatója. Szakértők szerint az ilyen „kényszervégelszámolt” cégek mennyisége az idei 15-20 ezerről a jövő évben 40 ezerre is nőhet.

Tisztulhat a gazdaság

Az új cégek alapítása 50 hónapos mélypontot ért el novemberben. A mögöttünk álló hónapban 2609 új céget jegyeztek be, ez több mint 900-zal kevesebb az egy évvel korábban regisztrálthoz képest, és 1200-zal kevesebb, mint egy hónappal korábban. „A késő őszi hónapokban és decemberben megszokott jelenség a cégalapítások számának visszaesése. Ennek oka rendszerint a vállalkozók kivárásában, illetve az adójogszabályok év végi változásaiban keresendő. Egyelőre nem világos, hogy a mostani visszaesésben milyen szerepet játszik az általános pesszimizmus, és milyet az adórendszer, például az eva adókulcsának emelése. Tény, hogy a magyar gazdaságnak kifejezetten jót tesz, hogy kevesebb cég alakul, így akár tisztulhat is a szélsőségesen felaprózott cégstruktúra” – mondja Csorbai Hajnalka.

Az európai üzleti szektor szereplőit súlyosan érinti a behajthatatlan adósság. Legrosszabb helyzetben a szolgáltatásokat nyújtók vannak. Rekord született az idén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik