Gazdaság

Rekordszinten a végelszámolások

Idén már több mint 15 ezer céggel szemben indult ilyen eljárás, míg tavaly egész évben összesen13 685 eset fordult elő.

Rekordot döntöttek a végelszámolások Magyarországon: augusztus 28-ig 15 205 céggel szemben indult ilyen eljárás, míg tavaly egész évben ennél kevesebb, 13 685 esetben indítottak végelszámolást a tulajdonosok vagy a hatóságok a cégek bezárása érdekében – közölte az Opten céginformációs szolgáltató szerdán az MTI-vel.

Az Opten becslése szerint idén 20 000 fölé nőhet a végelszámolások száma.

“A jelenség csak részben magyarázható a gazdaság gyenge teljesítményével, hiszen a fizetésképtelenségi eljárások száma korántsem emelkedik ilyen ütemben” – mondta Csorbai Hajnalka, a cég stratégiai igazgatója, aki szerint a végelszámolások gyors növekedése mögött inkább a mérleget le nem adó cégekkel szembeni következetes hatósági fellépés húzódik meg.

Tavaly óta a cégek elektronikus úton kötelesek leadni megelőző évi üzleti eredményeiket, és azóta szankcionálja kényszer-végelszámolással a kötelességüknek eleget nem tevő társaságokat a törvény. Az Opten adatai szerint 2009-ről több mint 30 ezer cégnek nincs leadott mérlege, ehhez képest már nem is olyan sok az évi húszezer végelszámolás, amiben természetesen benne vannak azok a cégek is, amelyek bezárásáról kényszerből vagy józan mérlegelés után maguk a tulajdonosok döntenek – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik