Gazdaság

312 milliárd eurós rekordon a behajthatatlan adósság

Az európai üzleti szektor szereplőit súlyosan érinti a behajthatatlan adósság. Legrosszabb helyzetben a szolgáltatásokat nyújtók vannak.

A leírt követelések az európai régióban elérték a 312 milliárd eurós rekordot, amely az összes pénzügyi tranzakció 2,7 százaléka. A teher azonban nem egyenletesen oszlik el a különböző ágazatokban: leginkább sújtott iparág a szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásoké, például a könyvelő- és ügyvédi irodáké, toborzó cégeknél, amelyek a közüzemi kiszámlázások – gáz, víz és energia – háromszorosát kénytelenek veszteségként leírni – derül ki az Intrum Justitia követeléskezelő csoport felméréséből.

Az építőiparban, illetve az ingatlannal és az oktatással foglalkozó cégek esetében a leírás jóval meghaladta az átlagot, míg a szállítmányozás és az üzletviteli szolgáltatások az átlagnál jobban teljesítenek.

A felmérésben résztvevő csaknem 6.000 európai vállalkozás közreműködésével készült tanulmány szerint a kereskedelmi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások átlagosan az összes pénzügyi tranzakció 4,5 százalékát kénytelenek leírni, míg a közüzemi szolgáltatóknál ez csak 1,5 százalék.ű

Kereskedelem, szállítmányozás

Az előző évhez képest a kereskedelmi szolgáltatásokat nyújtó vállalatok esetében volt a legnagyobb a növekedés a leírt követelések tekintetében, amely 12,5 százalékkal emelkedett. A szállítmányozás területén is gyors, 9,5 százalékos emelkedés mutatkozik az előző évhez képest, bár meglehetősen szerény szintről indulva – tartalmazza a felmérés.

A közlemény idézi Lars Wollungot, aki elmondta, vannak azonban olyan intézkedések, amelyeket a vállalatok megtehetnek annak érdekében, hogy megvédjék magukat. Azok a vállalkozások, amelyek ismerik az ügyfeleiket és hatékony követeléskezelési politikát alkalmaznak, előbb jutnak a pénzükhöz és kisebb százalékban kénytelenek leírni a követeléseiket.

Az Intrum Justitia követeléskezelő csoportnak 22 országban közel 3.300 alkalmazottja van. Konszolidált árbevétele elérte a 3,8 milliárd svéd koronát 2010-ben.

Felszámolt cégek

Csaknem rekordot döntött a felszámolások száma. Magyarországon novemberben és ötvenhavi mélyponton a cégalapítási kedv. A tavalyi 1023-mal szemben idén novemberben 1743 cégre kértek végelszámolást a tulajdonosok, vagy kényszer végelszámolást a cégbíróságok, ám ez még így is 442 új eljárással kevesebb, mint amennyiről egy hónappal ezelőtt kellett beszámolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik