Gazdaság

Soha ennyi cégfelszámolás nem volt még

Egy év alatt tíz százalékkal nőtt az így megszüntetett cégek száma. Elemzők szerint az ok a folyamatosan romló pénzügyi helyzet.

A gazdasági válság kitörése óta évről évre nő a felszámolások száma, az elmúlt három év alatt a cégnyilvántartásban szereplő mintegy 600 ezer cég közül megközelítően ötvenezer jutott erre a sorsra. Míg 2009 szeptembere és 2010 szeptembere között 16 761 cég húzta le felszámolással a rolót, az ezt követő évben már 18 515; a felszámolások száma egyetlen esztendő alatt tíz százalékkal növekedett –- közölte a feketelista.hu portál.

Elemzők a folyamatos növekedést elsősorban azzal magyarázzák, hogy tovább romlott a vállalkozások pénzügyi helyzete, s a működéshez szükséges forrásokat elsősorban hitelből fedező cégek a kölcsönök apadása miatt kénytelenek voltak felélni tartalékaikat. A hitelezők pedig türelmetlenebbé váltak adósaikkal szemben, korábban kérik a felszámolás megindítását.

Az adósok egy része végelszámolással próbálja megoldani a pénzügyi gondokat, ám közülük sokan csak időt akarnak nyerni, vagy kijátszani partnerüket. A hitelezők viszont egyre szigorúbb határidőket szabnak, s ha ez nem teljesül, elindítják a felszámolást. Ezzel magyarázható, hogy újabban a végelszámolások több mint fele felszámolásba fordul.

Az elmúlt egyévi felszámolások területi megoszlásáról készült elemzés meglehetősen szélsőséges képet mutat. A 11 nagyvárosra esik a felszámolások mintegy 60 százaléka. Legnagyobb mértékben Komárom-Esztergom megyében nőtt a felszámolások száma, itt egyetlen év alatt 931 céget szüntettek meg ily módon, 77 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében egyaránt 33 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adathoz képest a felszámolt cégek száma.

Jó hír viszont, hogy a megyék fele “mínuszban áll”, azaz területükön kevesebb cégfelszámolásra került sor, mint egy évvel ezelőtt. Ezen a téren Heves megye áll a legjobban. Ott 457 felszámolási végzés született, ami 22 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik