Gazdaság

Elsöprő csődhullám jöhet

Év végére minden 12. cégnek vége lehet. Jövőre pedig tovább romolhat a helyzet, részben a kormányintézkedések miatt.

Kapcsolódó cikkek

2011 első kilenc hónapjában 30 százalékkal nőtt a céges fizetésképtelenségi mutató, ami különösen aggasztó, ha azt nézzük, hogy már tavaly (és évek óta) romló a tendencia. Sőt a Coface arra számít, hogy 2012-ben még rosszabb lesz a helyzet, amiben közrejátszhat az eurózóna válsága (ami hátrányosan hathat a magyar exportra) csakúgy, mint a kormány tervezett lépései – jelentették ki a csütörtöki sajtótájékoztatón.


Fotó: Shutterstock

Mitől lesz kockázatosabb 2012

A követeléskezelő cég szerint a tervezett hazai változások közül az adó- és járulékemelés, az áfakulcsemelés, valamint a minimálbér emelése miatt még több cég dőlhet be, illetve mehet át a szürke- vagy feketegazdaságba. Az árfolyam-ingadozást is komoly kockázatnak tartják, figyelembe véve azt is, hogy jelentős a céges devizahitel-állomány.

Kárpáti Gábor ügyvezető azt is kiemelte: nincs változás abban, hogy továbbra is túl sok cég alakul, és rossz a cégszerkezet. A Coface szerint a magyar cégek fele kockázatos besorolású, 10 százaléka pedig közel áll a fizetésképtelenséghez.

Kevesebb csőd, több felszámolás és kényszer-végelszámolás

Szintén nem túl jó hír, hogy a cégek talpra állását szolgáló csődeljárásból a tavalyinál is kevesebb indult az idei év szeptemberéig (76 darab). A felszámolások száma (14 730 darab) „mindössze” 14 százalékkal nőtt (tavaly még 22 százalékos volt hasonló időszakban a növekedés). Ennek azonban nem kell nagyon örülni, mert az arány még mindig kirívóan magas.

A mérleget le nem adó cégekkel szemben a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) majdnem háromszor annyi (több mint 12 ezer) kényszer-végelszámolást indított, mint tavaly. Ez egyfelől jó, mert megszüntetik azokat a cégeket, amelyek nem végeznek tényleges tevékenységet. Másfelől, ha ezeknek a cégeknek voltak tartozásaik, akkor azokra keresztet vethetnek a beszállítóik.

Melyik iparágban a legrosszabb a helyzet?

Az eddig a fizetésképtelenségi arányok jegyzésénél negatív rekorder építőipar és kereskedelem duót most a turizmus és vendéglátás érte be. Ez is jól mutatja, milyen komoly károkat okozott a szektorban a válság. Leginkább az üzleti szolgáltatóknál rosszabbodott a helyzet a Coface indexe szerint, de a fa- és acéliparban is jelentősen romlott a mutató.

Továbbra is lejtmenetben vannak ezenkívül a fuvarozást és logisztikai tevékenységet végző cégek.

Mire lehet számítani?

A fizetésképtelenségi hányad most 5,82 százalékon áll, ami a Coface szerint az év végére elérheti a 8 százalékot is. Mit jelenthet ez? Hogy minden 12. cég megszűnhet vagy kényszer-eljárás alá kerülhet.

Jövőre pedig még rosszabb lehet a helyzet, a fent már említett várható változások miatt. Vagyis minden eddiginél is kockázatosabb lesz a cégeknek hitelezniük. Ma egyébként minden ezer forintból nyolcszázat a szállítók hiteleznek (nem a bankok).

Mit lehet tenni?

Elsősorban óvatosságra intett a Coface. Ha minden cég óvatosabban hitelezne, akkor sokkal nagyobb biztonságban lehetnének. Két építőipari cég például most dőlhet be (Hérosz és Grópius), de róluk már 3 éve tudni lehetett, hogy gondjaik vannak. Amelyik cégek ezt tudták, azok most nem lesznek kénytelenek arra várni, hogy vajon jut-e pénz nekik a felszámolás végén.

A Coface szerint jó hír lehet, hogy a kormány szigorítaná a cégalapítást. Viszont az sem ártana, ha sokkal szigorúbb szankciók lennének a céges adósságot maguk után hagyókkal szemben, és ezeket következetesen alkalmaznák is. Égető szükség lenne arra is, hogy sokkal gyorsabbak legyenek az eljárások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik