Üzleti tippek

Muszáj lesz szobára mennünk?

Aki jövőre csak töredék összeget kap a Széchenyi pihenőkártyájára, eldöntheti, mire kéri. Hacsak nem győz a szállodai lobbi. Mert akkor kötelező lesz a szállásfoglalás.

300 ezer forintról 450 ezer forintra emelkedik tervek szerint 2012-re a Széchenyi Pihenőkártya kerete. Vagyis legfeljebb eddig az összeghatárig adhatják majd a cégek kedvezményes adózással ezt a béren kívüli juttatást. Az is változás, hogy három zsebre osztanák a kártyát: legfeljebb 225 ezer forintot kaphatnánk szállásfoglalásra, 150 ezret melegétkeztetésre, és 75 ezret egészségmegőrző szolgáltatásokra.

Kérdés, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben vajon mekkora keretet töltenek majd fel a kártyákra a munkáltatók. És az sem mindegy, hogy ha ez csak a maximális összeg töredéke, akkor azt vajon mire fogják igényelni a dolgozók? Kérnek-e szállásfoglalásra és egészségügyi szolgáltatásra? Vagy inkább az evésre voksolnak, vagyis a vendéglátóknál akarják elkölteni a kapott keretet? A szállodaszövetség azt szeretné, ha a pihenőkártyások mindenképpen költenének szállásfoglalásra is.

Vajon mennyi pénzt küldenek majd jövőre a munkáltatók a pihenőkártyára?

A kártyakibocsátó OTP Pénztárszolgáltató korábban átlagban 50 ezer forintra becsülte a lehetséges feltöltéseket. Már nem mondanak összeget, mondván, hogy amíg az adótörvényeket el nem fogadják, nem lehet biztosat tudni. Indokolt az óvatosságuk, hiszen Koszorús László fideszes képviselő javaslata szerint lehet, hogy nemcsak a 16 százalékos szja-t, hanem még a 10 százalékos egészségügyi hozzájárulást (ehót) is kell majd fizetniük a munkáltatóknak a juttatás után. Ha így lesz, ez biztosan lelohasztja a juttatási kedvüket.

A másik kibocsátó, az MKB szerint az üdülési csekknél jellemző átlagos feltöltésre lehet számítani majd a pihenőkártyánál. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tájékoztatása szerint idén átlagban 42 ezer forintot költöttek a cégek ilyen célra. A Magyar Szállodaszövetség talán a legoptimistább, mert 75-100 ezer forintos átlagos keretben bízik. És azt akarja elérni, hogy ebből mindenképpen részesedjenek a szállodák. Mert az ismert tervek szerint ez egyáltalán nem biztos. Miért is?

Mert a 225, 75 és 150 ezres keretek között is választhat a dolgozó, amikor eldönti, a töredék keretet mire kéri. Mondhatja például azt, hogy a 75 ezret csak vendéglátásra vagy csak egészségmegőrzésre kéri, és szálláshelyfoglalásra nem tart igényt. Pont ettől tartanak a szállodák.

Százalékos felosztást kérnek

A szállodaszövetség ezért fordult a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM). Azt szeretnék elérni, hogy ne összegszerűen határozzák meg a három külön keretet és azokból választhasson a dolgozó. Helyette százalékos elosztást javasoltak. Vagyis hogy a munkáltató által felajánlott pihenőkártya-kereteket muszáj legyen három részre osztani: felét szállodafoglalásra, harmadát vendéglátásra, hatodát egészségmegőrzésre vehesse igénybe a dolgozó. Így garantálnák, hogy mindenképpen költsünk szálláshelyre is.

A tervezett maximális 225 ezerforintos szállásfoglalási keretet önmagában elfogadhatónak tartaná az Accent Hotel Management lánc. Ez ugyanis szerintük nagyjából lefed egy hosszú hétvégét egy drágább szállodában vagy két rövidebb pihenést egy átlagos, négycsillagos wellnesshotelben. De attól a lánc is tart, hogy a maximálisnál jóval kisebb összegeket adnak majd csak a cégek, s ebből nem kérnek majd szállásfoglalási keretet a dolgozók. Ha ez a verzió marad, és a béren felüli juttatások keretéből nem jut szállásra, akkor nagyon sok magyar wellness-szálloda kerül rettentően nehéz helyzetbe jövőre – valószínűsítették.

Esélylatolgatás

Az NGM válaszolt ugyan a szállodaszövetségnek, de válaszukból nem derült ki, foglalkoznak-e a javaslattal. A szövetség elnöke, Erdei János szerint a válasz alapján az is elképzelhető, hogy igen, de az is, hogy nem. Az FN24 is megkérdezte, várható-e, hogy a szállodai lobbi kérését megvizsgálja a minisztérium, de választ még nem kaptunk.

Rossz hír a szállodai lobbinak, hogy a költségvetési bizottság adótörvényt módosító javaslataiban is a 225, 150, 75 ezer forintos keretösszegek szerepelnek, nyoma sincs százalékoknak.

Szóval lehet, hogy mégsem lesz muszáj szobára mennünk a cafeteria keretből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik