Gazdaság

Cafeteria: újra megszabják, hol mennyit költhetünk

Idén bárhol elkölthettük az étkezési jegyeket, jövőre már nem. Megint lesz külön hidegétkezési-utalvány, a meleg étkezés pedig kártyára kerül.

Januártól ismét lesz hidegétkezési-utalvány, de csak maximum havi ötezer forintig lesz kedvezményes az adózása – derül ki az adótörvény tervezetéből. Így a cégek is valószínűleg legfeljebb ennyit fognak felkínálni a dolgozóknak. A meleg viszont nem tér vissza. Helyette a Széchenyi Pihenőkártyán belül nyílik egy 150 ezer forintos melegétkeztetési keret, amit a vendéglátóhelyeken vagy a munkahelyi étkeztetésben lehet majd felhasználni. Az adóteher változatlan, 19,04 százalék szja.

Az áruházakban jóval kevesebbet vásárolhatunk, mint az idén

Az idén egyben volt a hideg-meleg utalvány, havi 18 ezer forintig adózott kedvezményesen, és a dolgozó maga dönthette el, boltban vásárolja le vagy melegétkezésre költi-e. Sokan inkább az üzletekben költöttek, ők valószínűleg nem örülnek annak, hogy jövőre ez a lehetőségük jelentősen szűkül, évi 216 ezerről 60 ezerre.

A vendéglátósok viszont örülhetnek, nem hiába lobbiztak, úgy tűnik sikerült elérniük, hogy az idén bevezetett pihenőkártyát melegétkezésre is lehessen önállóan használni. Az utalványpiac régi szereplőinek azonban van miért aggódniuk, lehet, hogy jövő ősztől nem lesz joguk a hidegétkezési-utalványt eladni.

Egyszereplős lehet az utalványpiac

Az adótörvény úgy fogalmaz: jövő év október 12-től kizárólag a kormányrendeletben meghatározott kibocsátó adhat ki étkezési jegyet. Nem többes számot használtak, ebből arra lehet következtetni, hogy egyetlen szolgáltatóé lehet a piac. Tipp is van, melyik szolgáltatót választhatja majd az állam: feltehetőleg a Posta Palettát.

Ha ugyanis nem ők lennének a befutók, nem sok értelme lett volna éppen most novemberre kirukkolniuk 4. szereplőként a piacra. A kormány részéről is logikus lenne a lépés, hiszen a posta állami tulajdonú, így az utalványpiac nyeresége is ott csapódna le.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem erősítette meg a feltevést, mondván, majd a kormányrendelet határozza meg, melyik cég (itt sem cégeket írtak) lesz jogosult az utalványkibocsátásra. A Posta Paletta vezérigazgatója, Krátky Attila úgy nyilatkozott lapunknak: még nem biztos (amíg a kormányrendelet ki nem jön), hogy ők lesznek az egyedüli utalványforgalmazók. De mivel az a szándék, hogy állami céget bízzanak meg a feladattal, már jelezték, hogy vállalnák. Annyit tett még hozzá: amikor tavasszal eldöntötték, hogy belépnek a piacra, még nem lehetett tudni, hogy ilyen változás várható. Egyszerűen jó üzletet láttak az új tevékenységben.

Még bíznak

S hogy mit szólnak mindehhez a jelenlegi forgalmazók? Úgy tűnik, még reménykednek. Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) felajánlja a kormánynak a szakértelmüket, hogy minden érdekelt számára optimális megoldás szülessen. S hogy a kormány akar-e majd velük egyeztetni? Az eddigiek alapján nem valószínű.

A 3 régi utalványértékesítő cég 400 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon. Az EUFE addig nem nyilatkozik a várható döntés (egyszereplős piac) hatásairól és arról, hogy mit lépnek majd, amíg nem jön ki a kormányrendelet. Annyit azonban megjegyeztek, hogy véleményük szerint a nem piaci alapú szolgáltatás hosszú távon is negatív hatással lehet a szolgáltatás biztonságos működésére és színvonalára.

Amint végre kimondják, kié lesz az utalványpiac, a munkáltatóknak át kell majd szerződniük. Ha ez a jövő év közben lesz, valószínűleg az sem okoz problémát a cégeknél – vélte Fata László cafeteria-szakértő.

Másféle forgatókönyv is lehet

Hogy minden így lesz-e, ahogy eddig leírtuk, az még korántsem biztos. Rogán Antal legfrissebb módosítási javaslata például részben felülírná a fentieket. Eszerint az étkezési utalványból mégis kétféle lenne, de csak az egyiket vagy a másikat választhatná a munkavállaló. Vagy munkahelyi étkeztetésre kaphatna havi legfeljebb 12 500 forintnyi étkezési utalványt, vagy étkezőhelyi vendéglátást, munkahelyi étkeztetést, közétkeztetést, illetve fogyasztásra kész élelmiszert fizethetne utalvánnyal, havi legfeljebb 7 ezer forint értékben.

Melegétkezés csak kártyával

A melegétkezést a tervezet szerint csak a SZÉP kártyával lehet majd fizetni. Az éttermeknek ez nemigen jelent problémát, hiszen nagy részükben most is elfogadnak bankkártyát, így csak szerződniük kell valamelyik pihenőkártya-forgalmazóval.

Az viszont kérdés, hogy januárra minden munkahelyi étkezdében, ételfutárnál, büfében, kifőzdében lesz-e mód a kártya elfogadására. Vagy például az iskolai menzai befizetéseket lehet-e majd pihenőkártyával fizetni. Vagyis hogy azokon a helyeken, ahol az idén elfogadták az utalványokat, biztosítva lesz-e a kártyás fizetés lehetősége. Ez nemcsak a dolgozóknak lenne fontos kényelmi és anyagi okokból is, hanem az étkezést biztosítóknak is, hogy ne csökkenjen a forgalmuk.

Lesz új elfogadási mód

A szálláshelyeknél jelenleg is többféleképpen lehet fizetni a SZÉP kártyával. A nagyobb forgalmat bonyolító szállodáknak legpraktikusabb a POS-terminál, a kisebbek webshopon vagy interneten keresztül fogadhatják a kártyás fizetéseket. Sőt, a napokban elindult a telefonos kártyaelfogadás. Így már az internetkapcsolattal nem rendelkező legkisebb szálláshelyek is bekapcsolódhattak – tudtuk meg az OTP Pénztárszolgáltatótól (OTPP).

Amennyiben elfogadják az új adótörvényt, vagyis a melegétkezés valóban csak a SZÉP-en lesz elérhető, a szolgáltatóknak meg kell oldaniuk, hogy a POS-terminállal fel nem szerelt menzák, kifőzdék is el tudják fogadni a kártyát. Azt az OTPP is látja, hogy a falusi turizmusban jól használható telefonos fizetés túlságosan lelassítaná a menzai kiszolgálást. Ezért azt ígérték, hogy készülnek egy új, ezekre a létesítményekre szabott fizetési móddal.

Azt is hozzátették, mivel náluk 3 éve kártyára is lehet kérni a cefateriát (benne az étkezési keretet), a kártya-elfogadóhelyek között már most is vannak menzák és ételfutárok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik