Üzleti tippek

Fejleszt, tesztel, szolgáltat

Magyarországon egyre több az olyan vállalkozás, amely kis létszámmal, innovatív technológiát alkalmazva, világszínvonalon képes teljesíteni a globális piacon.

Siklósi István ügyvezető

Matematikusként végzett az ELTE-n. 32 éve házas, három fiúgyermek édesapja. Legidősebb fia a kolumbiai mobilhálózatok fejlesztéséből veszi ki a részét. A középső fiú lassan egy éve a tesztelési üzletágban tevékenykedik, a legifjabb most fejezi be egyetemi tanulmányait. Siklósi István mindennap jógázik, hobbija a sportolás: kerékpározik, teniszezik, focizik, kosárlabdázik.

A 4D Soft Számítástechnikai Kft. modern információtechnológiával foglalkozó fejlesztő vállalat. Tipikus garázscégként indult 1990-ben. A matematikusokból, fejlesztőmérnökökből álló, háromtagú betéti társaság kezdetben kis- és nagykereskedelmi cégeknek szállított raktár- és számlázási programokat DOS környezetben. „A kilencvenes évek eleje a PC-k elterjedésének időszaka volt Magyarországon – mondja Siklósi István, az alkalmazásfejlesztésért felelős ügyvezető igazgató. – Érzékelve az informatika iránti igény rohamos növekedését és a piacgazdaság nyújtotta új lehetőségeket, barátaimmal közösen úgy döntöttünk, hogy belevágunk a cégalapításba.”

Új média, innovatív megoldások

A lokális hálózatok, majd a világháló kialakulása alapvetően megváltoztatta a cég profilját is. Míg régebben elsősorban egyszerű ügyviteli szoftvereket gyártottak, a kommunikáció új rendje lehetővé tette a nagyfokú integrációt, amely az informatikára alapozott üzleti modellek, szolgáltatások ugrásszerű fejlődését hozta magával. A folyamatos innováció, alkalmazkodás eredményeképpen a cég létszáma mára harmincháromra emelkedett, árbevétele eléri az évi 300 millió forintot.

A több európai uniós projektben részt vevő vállalat több lábon áll, ezért üzletmenete rendkívül stabil. A hagyományos alkalmazásfejlesztés elsősorban integrált vállalatirányítási, logisztikai rendszereket fejleszt. A legeredményesebb módszertanokat alkalmazó tesztelési üzletág szoftverfejlesztő cégeknek kínál regressziós teszteszközöket. ASP-szolgáltatásaikkal az úgynevezett informatikai közművek létrehozását célozták meg. „Az internetes alkalmazás-szolgáltatások néhány éven belül átalakíthatják a vállalatok IT-infrastruktúráját – mondja Siklósi István. – Szolgáltatásaink segítségével az informatika használatba vétele drága és kockázatos beruházás helyett jól tervezhető költséggé válhat.”

Irány a külföld

Kívülről nézve

A 4D Soft idén elnyerte az Üzlet & Siker magazin Minősített vállalkozás-díját, amelynek része volt egy független cég által végzett átvilágítás, cégaudit is. Siklósi István szerint a külső felmérés tökéletesen találkozott a társaság belső önképével. „A vizsgálat pozitív eredménnyel zárult, teljesen magunkra ismertünk a felmérésben” – mondja. Szerinte cégének erőssége ugyanaz, mint gyenge pontja: „az innováció, a gyorsan születő ötletek hátulütője, hogy kevésbé tudunk elmélyedni a részletekben”.

A cég életében az első öt év a folyamatos építkezés időszaka volt. A magyar és a világgazdaság gyengébb periódusait ők is a bőrükön érezték, de tartalékaiknak köszönhetően sikerült átvészelniük. A kritikus pont a kilencvenes évek közepének gazdasági megszorításai miatt állt elő. „1995-től jó háromnegyed évig azt érzékeltük, hogy senki nem döntött semmiről: nem voltak új üzletek, beszerzések, haladtunk a nulla pont felé” – mondja az ügyvezető.

„Aztán a következő év elején, egy hétfői napon hirtelen emelkedni kezdett a budapesti tőzsde részvényindexe. Még azon a héten egy csapásra beindultak a telefonok, és minden újra működni kezdett” – festi le Siklósi István, hogy az innovatív cégek mennyire érzékenyek a mindenkori gazdasági környezetre.

A recesszió a cég életében új szakaszt nyitott, mert az addigi fejlesztések tették lehetővé, hogy a kilábalás után elmozduljanak az integrált rendszerek felé. A DOS-alkalmazásokat lecserélték Windows-környezetre, és nyitottak a külföld felé. 1996-ban egy partnerük ajánlására beszállítóként felvették a kapcsolatot az amerikai Computer Packages Inc.-szel, azóta is igen intenzív az együttműködésük. A szabadalmi és védjegyügyekre specializálódott cég a szellemi értékek tulajdonosainak nyújt védelmet és különböző szolgáltatásokat.

A harmadik szakasz a cég életében a 2000 és 2004 közötti időszak. Részben a szinten tartás, részben a szervezeti bővülés volt rá jellemző. A három egyenrangú tulajdonoshoz, akik egyben a cég szakmai vezetői is, másfél évvel ezelőtt csatlakozott egy új tag. „Forgács István régi kollégánk volt a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézeténél – avat be az ügyvezető. – Ő alapította meg nálunk a tesztelési üzletágat, amely az EU-csatlakozás után az egyik vezető szakmai területté nőtt.”

Partnerkapcsolatok

A társaság nagyobb parterei közé tartozik az amerikai Computer Packages Inc. Karbantartják adatbázisát a világ eddigi összes szabadalmi és védjegybejelentéséről. A Danubia Szabadalmi és Védjegy Iroda részére 1990 óta fejlesztenek szoftvereket. „Az integrált informatikai rendszer segítségével több tízezer ügy aktuális állapotát követheti ügyfelünk” – mondja az ügyvezető. A legjelentősebb projekt a Mol Rt. PB-üzletága részére fejlesztett, teljes forgalmat tervező és követő logisztikai rendszer volt. Legnagyobb webes fejlesztésük a T-Mobile Web-Shop portálja. Tesztelőcégként például a Graphisoft, a Unitis, az Interface részére végeznek munkát. A 4D Soft szakemberei más cégekkel együttműködve jelentős projektekben vettek/vesznek részt integrációs szakértőként, projektvezetőként, szoftverfejlesztőként a T-Mobile-nál, a kormányzati portál fejlesztésénél és további multinacionális cégeknél.


További tervek

A cég további tervei között négy terület kiemelt fejlesztése áll. A tesztelő üzletág termékei a jelenlegi módszerektől eltérő, más spektrumban végezhető tesztelési eljárásokat segítik. „Olyan teszteléseket tudunk végezni programjaink segítségével, amelyek hasonló eszközökkel napokig tartanának, de náluk másodpercek, percek alatt megtörténik a programelemzés” – mondja Siklósi István.

A másik terület, amivel, úgy gondolják, érdemes foglalkozni, az informatikai közművek területe. A harmadik terület pedig az úgynevezett gridek kutatása. „A grid logikai kapcsolatot teremt a fizikailag összeköttetésben álló számítógépekkel, így a földrajzilag szétszórt erőforrásokat virtuális egésszé képes integrálni – mondja Siklósi István. – Ezzel szuperszámítógép-teljesítményű tárolókapacitás és számítási hatékonyság jön létre akár egyszerű asztali számítógépes környezetben is.”

A 4D Soft konzorciumi tagként több EU-s kutatás-fejlesztési projekt résztvevője. Az együttműködés olyan jelentős partnerekkel folyik, mint a CERN vagy a European Space Agency. A Diligent projekt célja gridalapú európai digitális tudásbázis létrehozása. Az Etics-projekt a technológiai fejlesztések hatékonyságnövelését tűzte zászlajára. Ezekben a 4D Soft végzi a tesztstratégia kidolgozását, a tesztelési technológiák meghatározását és a tesztelés nagy részét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik