Üzleti tippek

Államosítják a pályázatírást?

admin
admin

2005. 11. 16. 07:51

Kis- és közepes pályázatíró és -tanácsadó vállalkozások sora attól tart, hogy a piac „államosítása" fenyeget azzal a 400 tanácsadóval, akikkel a regionális fejlesztési ügynökségeket erősíti meg a kormány – jelenti a Világgazdaság.

Már jelenleg is legalább kétszer annyi az ilyen cég Magyarországon, mint amennyire szükség lenne, a piaci helyzet nem indokolja a bővítést – magyarázza az aggodalmakat Maróczi Imre, a Pályázatírók és Tanácsadók Országos Szövetségének (Pátosz) elnöke. Mint mondta, a szakma 60 kkv-ját tömörítő szervezet tagjainak 10 százaléka a megbízások hiánya miatt már így is felfüggesztette tevékenységét, és jövőre, mire ezek az új szakemberek munkába állnak, még rosszabb lesz a helyzet.

Egerszegi Dorottya, az Equality Consulting EU Tanácsadó Iroda ügyvezetője szerint is pang a piac, ám a 2007–2013-as időszakra előretekintve az igazán aggasztó az, hogy rossz híre lett a pályázati rendszernek. Ennek oka az, hogy a népszerű kiírásoknál drasztikusan csökkentették a támogatási arányt, a nyertes pályázókat senki nem készítette fel a projektvégrehajtás nehézségeire, közülük ma már sokan csalódottak, sőt többen csődbe is jutottak, mert katasztrofálisan csúsznak a kifizetések.

Baráth Etele EU-miniszter szerint fontos és szükséges lépés a 400 fős létszámbővítés, hogy a régiók 2007-től alkalmassá váljanak az uniós források önálló felhasználására. Ráadásul ebben nincs semmi új és váratlan, hiszen már több mint egy éve lehet tudni erről a létszámfejlesztésről. A 400 új szakember egyike sem fog pályázatot írni – állítja a miniszter. A regionális fejlesztési ügynökségeken dolgozva ők bírálják el a pályázatokat, információ- és tudáshordozóként, projektgenerálóként tevékenykednek, akiknek nagy szerepük lehet abban, hogy egy-egy kistérségben milyen fejlesztések valósuljanak meg.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.