Üzleti tippek

Államosítják a pályázatírást?

Kis- és közepes pályázatíró és -tanácsadó vállalkozások sora attól tart, hogy a piac „államosítása" fenyeget azzal a 400 tanácsadóval, akikkel a regionális fejlesztési ügynökségeket erősíti meg a kormány – jelenti a Világgazdaság.

Már jelenleg is legalább kétszer annyi az ilyen cég Magyarországon, mint amennyire szükség lenne, a piaci helyzet nem indokolja a bővítést – magyarázza az aggodalmakat Maróczi Imre, a Pályázatírók és Tanácsadók Országos Szövetségének (Pátosz) elnöke. Mint mondta, a szakma 60 kkv-ját tömörítő szervezet tagjainak 10 százaléka a megbízások hiánya miatt már így is felfüggesztette tevékenységét, és jövőre, mire ezek az új szakemberek munkába állnak, még rosszabb lesz a helyzet.

Egerszegi Dorottya, az Equality Consulting EU Tanácsadó Iroda ügyvezetője szerint is pang a piac, ám a 2007–2013-as időszakra előretekintve az igazán aggasztó az, hogy rossz híre lett a pályázati rendszernek. Ennek oka az, hogy a népszerű kiírásoknál drasztikusan csökkentették a támogatási arányt, a nyertes pályázókat senki nem készítette fel a projektvégrehajtás nehézségeire, közülük ma már sokan csalódottak, sőt többen csődbe is jutottak, mert katasztrofálisan csúsznak a kifizetések.

Baráth Etele EU-miniszter szerint fontos és szükséges lépés a 400 fős létszámbővítés, hogy a régiók 2007-től alkalmassá váljanak az uniós források önálló felhasználására. Ráadásul ebben nincs semmi új és váratlan, hiszen már több mint egy éve lehet tudni erről a létszámfejlesztésről. A 400 új szakember egyike sem fog pályázatot írni – állítja a miniszter. A regionális fejlesztési ügynökségeken dolgozva ők bírálják el a pályázatokat, információ- és tudáshordozóként, projektgenerálóként tevékenykednek, akiknek nagy szerepük lehet abban, hogy egy-egy kistérségben milyen fejlesztések valósuljanak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik