Üzleti tippek

Pályázati szüret

Év vége felé sem szabad elfeledkezni a pályázati lehetőségekről, most kell megcélozni nem egy jövő esztendőre szóló terv támogatását.

A pályázati kínálaton is meglátszik, hogy az év utolsó negyedében járunk: a legtöbb pályázatnak most van a beadási határideje, és új felhívásokra már alig lehet számítani. De akad, amire még nem késő rárajtolniuk a cégeknek, önkormányzatoknak, kutatóintézeteknek.

Testvérvárosi programok

Szeptember végén hirdette meg az Európai Bizottság Town Twinning programjának második felhívását. A program az aktív európai polgárság elősegítését célozza a testvérvárosi kezdeményezések támogatása révén.

Webajánló

• A Town Twinning felhívás teljes szövege és a pályázati űrlapok letölthetők a hivatalos honlapról.

• A fenntartható energiarendszerek témakörében a felhívás magyar nyelvű szövege, a részleteket tartalmazó munkaprogram, illetve a pályázáshoz szükséges dokumentumok angol nyelven megtalálhatók ezen az internetcímen.

• További magyar nyelvű információk és határidők a Town Twinning programról, illetve további Közösségi Programokról megtalálhatóak a www.euoldal.hu -n.



Az Európai Bizottság minden évben meghatározza a testvérvárosi akciók legfontosabb szempontjait, és azok támogatására hirdet pályázatokat. Idén már megjelent egy felhívás október 10-ei határidővel konferenciák, szemináriumok és információs kampányok szervezésére.

A legújabb pályázat (DG EAC 25/05) célja pedig az, hogy támogassa a polgárok találkozóit a testvérvárosi kapcsolatok keretében.

A pályázaton azok az önkormányzatok, jogi személyiségű testvérszervezetek vagy -bizottságok indulhatnak, amelyek a találkozóknak helyt adnak. A pályázóknak az EU tagállamaiban kell lenniük, de – egyes feltételek teljesülése esetén – a felhívás nyitva áll Bulgária, Románia, Törökország, valamint a többi EFTA, illetve EGT ország számára is.

A legfeljebb 21 napos hosszúságú rendezvényeknek arra kell törekedniük, hogy növeljék az emberek EU-val kapcsolatos tudatosságát és az európai integráció iránti elkötelezettségét, hogy közelebb hozzák egymáshoz az Unió polgárait és erősítsék az európai összetartozás érzését.

A támogatott találkozóknak lehetőséget kell biztosítaniuk arra, hogy a polgárok aktívan részt vehessenek az EU építéséről és jövőjéről szóló párbeszédben, illetve az Unió és a többi résztvevő ország önkormányzatai közötti új hálózatok és kapcsolatok jöhessenek létre, a meglévők pedig szorosabbakká váljanak. A találkozóknak az aktív polgári részvételre kell építeniük, ennek megfelelően a helyi részvételnek jelentősnek kell lennie, és a résztvevőket lehetőleg az összes tevékenységbe aktívan be kell vonniuk a szervezőknek.

A támogatásokat átalánydíjra alapozva számították ki, az egyes támogatások összege 2 és 20 ezer euró között lehet. A projektek társfinanszírozására előirányzott teljes költségvetés mintegy 7,5 millió euró. A támogatás akkor hívható le, ha a találkozókkal kapcsolatos tevékenységeket 2006. március 15. és december 31. között elkezdik a szervezők.

A pályázatok beadása a projekt kezdésétől függően négy szakaszban történik, a legközelebbi határidő 2005. november 15., ez a 2006. március 15. és május 31. között induló tevékenységekre vonatkozik.

Fenntartható energiarendszerek

Szeptember 22-én hirdette meg az Európai Bizottság az EU 6. K+F keretprogram legújabb pályázati felhívását a fenntartható energiarendszerek témakörében, a közép- és hosszú távon ható kutatási tevékenységek tematikus prioritási területen (FP6-2005-Energy-4). A felhívásra előirányzott költségvetés 20 millió euró.

A kiírás többfajta tevékenységet és területet támogat. Az első terület a jelenleg futó 6., illetve a 2007-ben induló 7. kutatás-fejlesztési keretprogram közti átmeneti időszak tevékenységeit támogatja.

Pályázati támogatás igényelhető továbbá a különböző közös európai technológiai platformok működtetésére is. A kiemelt platformok közé olyanok vannak sorolva, mint a szállításban és közlekedésben hasznosítható bio-üzemanyagok, vagy a jövő elektromos hálózatai.

Ezeken túl a pályázat keretein belül támogatást lehet igényelni networking és koordinációs tevékenységekre az üzemanyagcellák fejlesztése, a szén-dioxid megkötése és tárolása, illetve a stabil szerves fotovoltaikus napcellák és napelemes modulok terén is. De az Európai Bizottság anyagilag hozzájárulna a már futó, az EU 6. K+F keretprogram által finanszírozott, a hidrogén- és üzemanyagcellák műszaki és nem műszaki korlátainak feloldását célzó projektek közötti együttműködés kialakításához is.

További lehetőségek vannak pénzt igényelni a bio-üzemanyagok finomítását célzó technológiák kifejlesztésére, valamint a szilárd halmazállapotú bio-tüzelőanyagok kutatására és szabványosítására.

Magyarországi vonatkozása is van a felhívásnak. Támogatható ugyanis olyan kutatások elvégzése, amelyek felmérik a hidrogén alapú gazdaság lehetőségeit az új tagállamokban, valamint a tagjelölt országokban.

E felhívás keretében a pályázatok versenyeztetésére mind a kutatási témák között, mind azokon belül sor kerül, ennek eredményeként egyes témák kimaradhatnak a támogatásból.

A Bizottság közlése szerint a pályázatok kiválasztásakor a minőség lesz a meghatározó tényező, de a költségvetés várhatóan egyenlő mértékben oszlik meg a megújuló energiát hasznosító technológiák területe, valamint a közép- és hosszú távú fenntartható energiarendszerekkel foglalkozó program többi része között.

A projektjavaslatokat jogi személyekből álló konzorciumoknak kell benyújtaniuk. A konzorciumnak legalább három független jogalanyból kell állnia (három különböző tagállamból vagy társult államból), melyek közül legalább kettőnek tagállambelinek vagy társult tagjelölt országbelinek kell lennie.

A szabály alól ki vannak véve az úgynevezett speciális támogató akciók (SSA), ezek esetében a pályázatokat egyetlen jogalany is benyújthatja.

A pályázatok benyújtási határideje 2006. január 10. 17.00 óra (brüsszeli helyi idő szerint).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik