Üzleti tippek

Az MFB nemzetközi szerepvállalása a kkv-kért

A Magyar Fejlesztési Bank is tagja annak a rangos európai fejlesztési pénzintézeteket tömörítő szervezetnek, a NEFI-nek, amelynek célja partnerbankjainak a kkv szektor finanszírozásában szerzett tapasztalatainak kicserélése, valamint az EU döntéshozatali és döntés előkészítő testületeinél való lobbizás a kis-és középvállalatok támogatási lehetőségeinek javítása érdekében.

A szervezet 2005. szeptember 23.-án Budapesten tartotta soron következő ülését, amelyen döntöttek az osztrák AWS (Austria Wirtschaftsservice) tagfelvételéről, valamint a 2006. évi programról.

A 2007-2013 időszakra szóló Versenyképességi és Innovációs Keretprogramhoz (CIP) a NEFI által készített javaslatot elfogadta az Európai Bizottság. Ennek egyik leglényegesebb pontja, hogy ne csak a magántőke alapok, hanem az állami alapok számára is legyen nyitott a CIP, hiszen éppen a magántőke hiánya miatt van szükség ilyen eszközre. Megfontolásra került az a felvetés is, hogy a rendelkezésre álló keretösszegek alacsonyak, különösen, ha az Unió további bővítési szándékát is figyelembe vesszük. A NEFI CIP-pel kapcsolatos véleményét eljuttatta a tervezetet jóváhagyó európai parlamenti képviselőkhöz is, a témában egy találkozót szervezett az Európai Parlament illetékes képviselőivel, melynek eredményeiről a brüsszeli képviselettel is rendelkező felek a budapesti találkozón számoltak be.

Az elmúlt évek során a NEFI (Network of European Financial Institutions for SMEs) több tanulmányt készített a kkv szektor finanszírozásáról. Ezek lényege a „best practice” (legjobb gyakorlat) eljárások kijelölése az európai törvényhozás részére, illetve az uniós keretprogramok kialakításához megfelelő háttér-információ biztosítása a döntés előkészítő, és döntéshozó testületek számára.

Az Unió új tagjai közül csak a szlovák, a lett és a magyar fejlesztési bank kérte felvételét a NEFI-be.

Az MFB Rt., ahogy azt köszöntőjében Czirják Sándor vezérigazgató elmondta, a tavasszal átalakított „Sikeres Magyarországért” Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram közel félszáz beruházási céljával, a mikro-, kis- és középvállalkozóknak a kedvezményes kamatozású és hosszúlejáratú hitelekkel lehetőséget ad a kkv szektor további fejlődésének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik