Üzleti tippek

A világ az exporttámogatások visszaszorítására készül

Világviszonylatban az Európai Unió osztja a legtöbb exporttámogatást - a teljes ilyen jellegű támogatás 85-90 százalékát - derül ki az USA Kongresszusi Költségvetési Hivatalának legújabb jelentéséből, amelyet már a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) decemberi hongkongi csúcsértekezletére készülve állítottak össze.

A fejlődő országok azzal vádolják a gazdagabbakat, hogy támogatásokkal leverik a nemzetközi árakat, így hátrányos helyzetbe hozzák a szegény országok gazdáit. 76 országból 64 jelentette, hogy 1998 és 2004 között legalább egy évben valamilyen támogatást nyújtott a gazdáknak, s akad néhány ország, ahol a támogatások értéke rendkívül magas.

Az EU és az USA egyenként mintegy harmadát jegyzi az összes támogatásnak – az EU kissé meghaladja a tengerentúliakat, ugyanis mezőgazdasága is kiterjedtebb.

A legmagasabb össz-támogatást nyújtó országok szinte kizárólag a magas jövedelemmel rendelkezők köréből kerülnek ki. A jegyzéket a Európai Szabadkereskedelmi Szövetség (Izland, Norvégia, Svájc, Liechtenstein) vezeti, majd Japán, az USA és az EU következik, lényegesen alacsonyabb, de még mindig jelentős aránnyal. Ausztrália és Új-Zéland igen alacsony össz-támogatási szintet jegyez.

A mezőgazdasági termelés jelentős részét extrém díjszabással óvják a nemzetközi versenytől. Ez érvényes a kelet-európai termelés 50 százalékára, az uniós termelés 39 százalékára és az amerikai termelés 26 százalékára, olvasható a jelentésben.

A protekcionista jellegű intézkedések torzítják a piacot: az EU a világ leginkább torzító támogatásainak felét folyósítja. Ez a fajta segítség a WTO szerint korlátozható és csökkenthető. Az amerikai támogatások mintegy 70 százaléka esik olyan kategóriába, amely kevésbé piac- vagy termeléstorzító.

Az USA jelentése főleg 2002-es vagy korábbi statisztikai adatokkal számol, így az eredmények nem tükrözik sem az EU tavalyi bővítését, sem a 2002-ben életbe lépett amerikai farmtörvényt hatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik