Üzleti tippek

A világ az exporttámogatások visszaszorítására készül

admin

2005. 08. 25. 00:00

Világviszonylatban az Európai Unió osztja a legtöbb exporttámogatást - a teljes ilyen jellegű támogatás 85-90 százalékát - derül ki az USA Kongresszusi Költségvetési Hivatalának legújabb jelentéséből, amelyet már a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) decemberi hongkongi csúcsértekezletére készülve állítottak össze.

A fejlődő országok azzal vádolják a gazdagabbakat, hogy támogatásokkal leverik a nemzetközi árakat, így hátrányos helyzetbe hozzák a szegény országok gazdáit. 76 országból 64 jelentette, hogy 1998 és 2004 között legalább egy évben valamilyen támogatást nyújtott a gazdáknak, s akad néhány ország, ahol a támogatások értéke rendkívül magas.

Az EU és az USA egyenként mintegy harmadát jegyzi az összes támogatásnak – az EU kissé meghaladja a tengerentúliakat, ugyanis mezőgazdasága is kiterjedtebb.

A legmagasabb össz-támogatást nyújtó országok szinte kizárólag a magas jövedelemmel rendelkezők köréből kerülnek ki. A jegyzéket a Európai Szabadkereskedelmi Szövetség (Izland, Norvégia, Svájc, Liechtenstein) vezeti, majd Japán, az USA és az EU következik, lényegesen alacsonyabb, de még mindig jelentős aránnyal. Ausztrália és Új-Zéland igen alacsony össz-támogatási szintet jegyez.

A mezőgazdasági termelés jelentős részét extrém díjszabással óvják a nemzetközi versenytől. Ez érvényes a kelet-európai termelés 50 százalékára, az uniós termelés 39 százalékára és az amerikai termelés 26 százalékára, olvasható a jelentésben.

A protekcionista jellegű intézkedések torzítják a piacot: az EU a világ leginkább torzító támogatásainak felét folyósítja. Ez a fajta segítség a WTO szerint korlátozható és csökkenthető. Az amerikai támogatások mintegy 70 százaléka esik olyan kategóriába, amely kevésbé piac- vagy termeléstorzító.

Az USA jelentése főleg 2002-es vagy korábbi statisztikai adatokkal számol, így az eredmények nem tükrözik sem az EU tavalyi bővítését, sem a 2002-ben életbe lépett amerikai farmtörvényt hatását.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.