Üzleti tippek

Alábecsülték a Richter profitját

Elsősorban az orosz gyógyszerfelhalmozások hatására a várakozásoknál sokkal jobb lett a Richter gyorsjelentése. Hathavi üzemi profitja 9,2 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

Hogy hat az árfolyamra?

A gyorsjelentés nyomán erősödhet a Richter árfolyama a BÉT-en – vélik az elemzők -, bár az elmúlt 3 hónapban közel 30 százalékot emelkedett a részvény kurzusa, minden jelentősebb vállalati hír hiányában is. Ez viszont egyes befektetők számára a profitkivét lehetőségét villanthatja fel. Mindenesetre a papír árfolyama csütörtökön délelőtt lendületesen emelkedett, volt már kétszázalékos pluszban is, déltájban 1,3 százalékkal adnak érte többet, mint szerdán záráskor.

A pozitív meglepetést elsősorban az orosz piacon realizált váratlanul nagy forgalom okozta – mutat rá Tordai Péter, a K&H elemzője – amely csak az elmúlt három hónapban 51 millió dollárt tett ki, 80,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az elemzői prognózisok is abban tévedtek – teszi hozzá -, hogy alábecsülték az orosz kormány támogatási rendszerének változásából eredő következményeket, nevezetesen, hogy a nagykereskedők az intézkedés nyomán hatalmas készleteket halmoztak fel még júniusban. (Mint arról már beszámoltunk, az orosz állam csak a hazai gyártású gyógyszerekre ad támogatást, a július 1-je után importált készítményekre viszont nem, ettől a Richter például 20 millió dolláros kiesést várt.) A hatás ugyanakkor egyszeri, s mint ilyen, a nem megismétlődés kockázatát rejti magában az év hátralevő részére vonatkozóan.

Az egyesült államokbeli értékesítés 21,9 millió dollárt tett ki a második negyedévben, ami 5,2 százalékos visszaesés az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. Az első hat hónapban a forgalom 15,7 százalékkal esett vissza, többé-kevésbé összhangban a menedzsment korábbi becslésével, amely szerint éves szinten 10 százalékkal lehet alacsonyabb a tengerentúli bevétel.


Ami a Richter második negyedéves belföldi értékesítését illeti, az meglehetősen visszafogott volt – írja a K&H elemzése. A 8,5 milliárd forintos árbevétel 2,5 százalékkal alacsonyabb az egy évvel ezelőttihez képest.

Bogsch Erik, a társaság elnök-vezérigazgatója egyébként a féléves eredmények tükrében 10-15 százalékos árbevételnövekedést vár 2005-re, dollárban számolva valamennyi piacot együttvéve. A FÁK-államok vonatkozásában ennél továbbra is magasabb, durván 20 százalékos bővülést prognosztizál a menedzsment.

A számok bővebben

Az év első hat hónapjában elért konszolidált árbevétel 83,172 milliárd forint volt, ami 12,5 százalékos növekedést jelent a bázisidőszakhoz képest – írja a cégnek a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közleménye. A dollárban mért konszolidált árbevétel 431,6 millió dollár volt, ami 21,9 százalékos növekedést jelent.


Az üzemi eredmény 2005 első félévében 16,399 milliárd forint volt, ami 9,2 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakával összehasonlítva. Az üzemi eredményhányad 2005 első félévében 19,7 százalék volt, szemben a bázis időszakban elért 20,3 százalékkal.


A mérleg szerinti eredmény a vizsgált időszakban 19,452 milliárd forint volt, ami 10,1 százalékos emelkedést jelent a bázisidőszakhoz viszonyítva. A teljes részvényszámra vetített egy részvényre jutó eredmény a rendkívüli és az egyszeri tételek nélkül számítva a vizsgált időszakban 1 044 forint volt részvényenként, ami 10,1 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A konszolidált mérlegfőösszeg 2005. június 30-án 247,867 milliárd volt, ami 12,935 milliárd forinttal magasabb a 2004. december 31-i állománynál. A csoport pénzeszközei továbbra is jelentősek maradtak.

Vannak rizikófaktorok

A bizonytalansági tényezők között Bogsch Erik az oroszországi gyógyszertámogatási rendszer esetleges változásait, a hazai piacon a gyógyszerkassza túllépésének finanszírozási kérdéseit, továbbá az árfolyamváltozások kockázatát említette.

A Richter vezetése az első félévben kiemelkedő forgalombővülést mutató orosz piacon a második félévben már nem vár további jelentős növekedést. A vezérigazgató ezt azzal magyarázta, hogy az úgynevezett közgyógy listára szállítandó gyógyszerek egész évre szánt mennyiségét már kiszállították az első félévben. Az ebből származó bevétel 30 millió dollár volt (a teljes forgalom 30 százaléka), mintegy 10 millióval kevesebb a vállalat korábbi prognózisánál.

Bogsch Erik felhívta figyelmet, hogy egyelőre nem tudni, milyen változások lesznek az oroszországi gyógyszer támogatási rendszerben, amelynek keretében a kormány ingyen juttat gyógyszereket a szociálisan rászorulóknak, 2005-ben 1,7 milliárd dollár értékben.

Az év elején meghirdetett lista év közben szűkült, preferálva a hazai gyártású gyógyszereket, így a Richter néhány készítménye is lekerült róla. A jelenleg érvényben lévő rendelet szerint a listáról levett készítményeket az orvosok 2005. december 31-ig írhatják fel, amennyiben azok október 1-jéig beérkeznek az országba. A Richter tervezi, hogy a listán szereplő termékeinek gyártását, csomagolását az oroszországi leányvállalatához helyezi át.

Honi kockázatok

A magyarországi gyógyszerpiaccal kapcsolatban Bogsch Erik elmondta: a gyógyszerkassza kiadása az első félévben 171 milliárd forint volt, az éves várható felhasználás pedig mintegy 340 milliárd forintra tehető, szemben az előirányzott 284 milliárddal. Hozzátette, hogy jelenleg is folynak tárgyalások az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és a gyártók között a túllépés finanszírozásáról.

A vezérigazgató szólt arról is, hogy a vállalat nagy reményeket fűzött az áprilisban bevezetett alendronát hatóanyagú csontritkulás elleni generikus készítményéhez, amelytől 400-600 millió forintos árbevételt várt az idén. (Az eredeti készítmény éves forgalma mintegy 4 milliárd forint.) A bíróság azonban felfüggesztette a szer forgalmazását az originális gyógyszer gyártója, a Merck által indított szabadalombitorlási eljárásban, a Richter fellebbezését pedig még nem bírálták el.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik