Üzleti tippek

Közbeszerzési tapasztalatok az európai uniós csatlakozás óta

Az európai uniós csatlakozás óta eltelt egy év alatt összesen 4.100 közbeszerzési eljárást bonyolítottak le Magyarországon, 1.280 milliárd forint értékben – mondta Tunyogi László, a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. ügyvezető igazgatója, a Hivatalos Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége (KÖSZ) elnöke konferencián, pénteken Budapesten.
A közbeszerzési törvény 1995-ös megalkotásától a 2004. május 1-jei uniós csatlakozásig összesen 30 ezer eljárást folytattak le, mintegy 5.000 milliárd forint értékben.

Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsának (KbT) elnöke közölte: 2004-ben mintegy 1.130 milliárd forint értékű eljárást bonyolítottak le, ami az előző évinek valamivel több mint duplája. Véleménye szerint a közbeszerzési törvény második félévben esedékes átfogó módosítását az új uniós irányelv, illetve az integráció óta eltelt gyakorlati tapasztalatok beépítése indokolja. Javaslata szerint az egyszerűsített eljárások értékhatását emelni kell, egyben óvott a túlzott szabályozástól, ami lassítja a procedúrákat, és rontja a cégek versenyképességét.

Berényi Lajos szerint, az elmúlt egy év alatt, a közbeszerzési törvény 4-5-szöri módosításának egy része indokolt volt, ám néhányuk célja egyértelműen a törvény hatálya alóli kiemelés volt, amivel az elnök nem értett egyet. A KbT elnöke kifejtette: szükséges lesz a legutóbbi új közbeszerzési törvény intézményeinek felülvizsgálata, mert például a kiírók és ajánlattevők közötti vitás ügyek bíróságon kívüli megoldására létrehozott békéltetői intézményre nem volt igény, annak alkalmazására a gyakorlatban nem került sor.

Az elnök kiemelte: szintén a legutóbbi tavalyi új törvény vezette be a közbeszerzési tanácsadói intézményt, amelyet egyrészt pozitívnak értékelt, másrészt a KbT hasznos javaslatokat kapott azoktól, amelyeket fel tudtak használni az irányítói munkában. Berényi Lajos elmondta: a KbT eddig 260 tanácsadót jegyzett be, 40 kérelem folyamatban van, így az első félév végére számuk eléri a 300-at. “A közbeszerzési szakértők jelentősen hozzájárultak a közbeszerzési eljárások szabályosságához, és hatékonyságához” – emelte ki a KbT elnöke.

Schaeffer István, a Központi Szolgáltató Főigazgatóság vezetője közölte: a központosított közbeszerzések keretében 2004-ben 73 milliárd forint értékű eljárást bonyolítottak le, ami 2,4 milliárddal meghaladta az előző évit, ám mintegy 9,4 milliárd forinttal elmaradt a csúcsévnek számító 2002. évi 82,5 milliárdtól. Tavaly a központosított beszerzések 57 százalékát informatikai termékek, 12 százalékát üzemanyagok tették ki, majd egyenként 5-6 százalékkal a távközlési, a gépjármű- és a bútorvásárlások következtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik