Üzleti tippek

Hiteltipp: tízmilliós Széchenyi Kártya

A korábbi maximum 5 millióról 10 millió forintra emelték nyár közepétől a Széchenyi Kártya révén igénybe vehető kölcsön maximumát, és egyszerűsítették igénylési feltételeit.

Könnyebb lett a kártya elérhetősége is: júliustól a Magyar Külkereskedelmi Bank, az Erste Bank és az OTP Bank mellett forgalmazni kezdte azt a Magyarországi Volksbank, és 107 takarékszövetkezet, így már az ország 965 hitelintézeti fiókjában igényelhető. Nincs szükség hozzá vállalkozói érdekképviseleti tagságra sem. Ha egy bank netán elutasítja egy kis- vagy középvállalkozás kártyakérelmét, az adott cég a hitelintézet által kért feltételek teljesülése esetén bármikor újból igényelheti a plasztikot.

Adminisztrációs egyszerűsítések:

– a kártya első igénylésekor nem kérnek adóhatósági (APEH) igazolást az adószámról,
– a kölcsönkeret hosszabbításakor nincs szükség önkormányzati és APEH nullás igazolásra,
– s ha nincs változás a cégadatokban, akkor a vállalkozás egyéb dokumentumait sem kell bemutatni.

A Széchenyi Kártya a futamidő alatt többször is igénybe vehető (rulírozó) jellegű, ha az ügyfél a naptári negyedév utolsó napjáig visszafizeti – akár csak egy napra – a kölcsönkeret minimum 20 százalékát. A tőketörlesztés mellett a jelenleg 14,4 százalékos éves hiteldíj megfelelő részét is negyedévente kell kifizetni. Kedvező megoldás, hogy a kamatot nem a teljes hitelkeret, kizárólag a valóban igénybe vett kölcsönösszeg után kell leróni, mégpedig csak a tényleges használat időszaka után.

A kártyával már rendelkező vállalkozások az egyéves futamidő lejárta után automatikusan igényelhetik korábbi hitelkeretük akár kétszeresét. Ez azért pozitív változás, mert a korábbi banki hitelbírálatoknál kialakult „ökölszabály” szerint az újonnan jelentkező vállalkozásoknak megítélt kölcsönkeret nem haladta meg a cég éves nettó árbevételének negyedét. Az 5 millió forint feletti (tehát akár 10 milliós) új kölcsönigényléseket ugyanakkor a továbbiakban a forgalmazásban részt vevő hitelintézetek ajánlásához kötik.

A kártya éves hiteldíja változatlanul a 3 havi bankközi kamatláb, plusz 6 százalék, amihez viszont idén 3, a következő két évben 2-2 százalék állami támogatás járul. A kártyadíjhoz még meg kell fizetni a Hitelgarancia Rt.-nek járó garanciadíjat, aminek felét viszont az állam szintén magára vállalja. Egy 1 millió forintos kölcsönkeretű kártya éves kártya- és garanciadíja így 30 570 forintra rúg. Ugyanez egy 5 milliós plasztik esetében 87 850 forint, 10 milliós esetében pedig 150 700 forint. Ehhez még hozzá kell számítani a kártya mellé kötelezően megnyitandó hitelintézeti folyószámla éves költségét is, amelyről viszont az adott kkv utalásokat is végezhet, netán pénzküldeményeket is fogadhat.






A Széchenyi Kártya főbb költségei
Hiteldíj*
Kamattámogatás
Cég által fizetendő hiteldíj
Számlavezetési és egyéb banki költségek
3 havi Bubor** +3% +1%
2004: 3%
2004: Bubor +3%
Banki kondíciós listák szerint
2005-2006: 2-2%
2005: Bubor +4%
*Kamat+kezelési költség **Budapesti bankközi kamatláb
Forrás: szkartya.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik