Üzleti tippek

Alig nőttek a termelői árak júliusban

Az ipari termelőiár-színvonal az idén júliusban gyakorlatilag nem változott, az árak 0,1 százalékkal nőttek az előző hónaphoz és 2,7 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az ipari termelőiár-színvonal az idén júliusban gyakorlatilag nem változott, az árak 0,1 százalékkal nőttek az előző hónaphoz és 2,7 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Júniusban a havi termelői áremelkedés 0,4 százalékos volt, az éves 3,3 százalékot tett ki.

Tavaly júliusban az árak az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal, egy év alatt 2,7 százalékkal emelkedtek.

A termelői árak 12 havi árnövekedési üteme az idei legalacsonyabb éves áremelkedés.

A belföldi értékesítések havi áremelkedése 0,8 százalék, éves növekedése 9,4 százalék volt. A forintban mért exportértékesítések havi ára 0,5 százalékkal mérséklődött, az egy évvel korábbi szinttől 2,6 százalékkal maradt el.

Folytatódott a hónapok óta tartó áremelkedés a kohászati fémalapanyag és fémfeldolgozási termékek gyártásában, 3,2 százalékkal. A KSH megjegyzi, hogy a keresletnövekedés és nyersanyaghiány, valamint a szállítási költségek drágulása egyaránt az áremelkedés irányába hatott.

A fémalapanyagok gyártásában a júniusihoz hasonlóan átlagosan 5,2 százalékkal nőttek az árak, ezen belül pedig továbbra is átlag feletti, 6,8 százalék volt a vas, acél és vasötvözet alapanyag-gyártás árnövekedése.
A fémfeldolgozási termékeknél ennél kisebb mértékben, 1 százalékkal emelkedtek az árak, az alapanyagok árnövekedése még nem teljesen gyűrűzött be.

A kőolaj világpiaci ára júliusban ismét emelkedett, ami a kőolaj-feldolgozás belföldi értékesítésében 2,6 százalékos növekedést váltott ki. Emelkedett a vegyi anyagok és termékek gyártásának árszínvonala is, 1,3 százalékkal.

A feldolgozóipari átlagos árnövekedéshez közeli értékkel, 0,9 százalékkal nőttek az élelmiszeripari termelői árak, jóllehet a szakágazati szintű árváltozás szélesebb sávban mozgott: 8 százalékos árnövekedés és mintegy 4 százalékos mérséklődés között.
A többi feldolgozóipari ágazatot kisebb mértékű, 0,7 százalékos növekedés és 0,3 százalékos csökkenés közötti ármozgás jellemezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik