Üzleti tippek

Kényszervállalkozók: a cég jól jár, a munkavállaló fizet

A parlament nemrégiben – az adótörvényeket módosító csomagban – féloldalú amnesztiát hirdetett a kényszervállalkozásoknak. Azok a cégek, amelyek megbízási jogviszonyként leplezik a munkaviszonyt, mentesülnek minden hátrányos jogkövetkezmény alól, ha jövő év június 30-áig megszüntetik ezeket a jogviszonyokat, és normál jogviszonyban foglalkoztatják tovább azokat, akikkel idáig valamilyen vállalkozásra utaló szerződéseket kötöttek. Az amnesztia feltétele még, hogy július 31-éig jelentést küldjenek az APEH-nek, amelyben közlik azok neveit is, akiknek a jogviszonyát átminősítették.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke tegnapi tájékoztatóján elmondta, hogy a jogalkotás folyamatában az utolsó pillanatban – megváltoztatva az eredeti szöveget – bizottsági módosító indítványként kerültek be a végleges mondatok a javaslatba. Ezzel hátrányos helyzetbe kerültek a “munkavállalók”, mivel rájuk az amnesztia nem vonatkozik, így visszamenőleg hét évre meg kell fizetniük a személyi jövedelemadót, a nyugdíj-, a munkavállalói és az egészségbiztosítási járulékot. Ezen felül az adóhiány ötven százalékát bírságként, valamint a jegybanki alapkamat kétszeresével számított késedelmi pótlékot is fizetniük kell.

A közbeszerzési felhívások között évek óta szerepel ajánlatkérôként az APEH számos igazgatósága – mondta Vadász István, az Adótanácsadók Egyesületének alelnöke. Ezek az eljárások adatfeldolgozásra szólnak, a munkát pedig az ajánlatkérô telephelyén, az ô számítógépével és szoftverével, valamint felügyeletével kell elvégezni. Az ilyen szerzôdéseket minôsíti az APEH kényszervállalkozásnak. (Az adóhivatalt csak a számvevôszék vizsgálhatja.) Minisztérium is írt ki közbeszerzési eljárást jogszabálytervezet elkészítésére, a színházak világosító és színpadtechnikai munkákra, a rendôrség és a kórházak pedig ôrzô-védô szolgáltatásra. Ha a magánszemélyek betéti társaságainak meg kell fizetniük az elmulasztott adót, arra megtakarítás hiányában képtelenek, tehát csôdbe mennek. A költségvetési szerveknek pedig hiányzik ugyanez a pénz a büdzséjükbôl. A megoldás egyszerű, mégis kivitelezhetetlen: a kényszervállalkozás gazdasági alapját – a megfizethetetlen közterheket – kell megszüntetni.

A munkaadó ugyanakkor mentesül a levont áfa és az alvállalkozói díjként elszámolt összeg közterhei visszafizetése alól. Emellett lemond az állam a levonni elmulasztott adók ötven százalékát kitevő mulasztási bírságról. Cserébe viszont megkapja a kényszervállalkozók listáját.
Az amnesztia féloldalúságát bírálja Szabó László, a Személy- Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara alelnöke is, aki szerint az érintett vállalkozók aligha rendelkeznek megfelelő anyagi tartalékokkal ahhoz, hogy kifizessék a több éve halmozódó köztartozásokat. A 107 ezer taggal – köztük 21 ezer egyéni vállalkozóval – rendelkező kamara alelnöke meglepően úgy fogalmazott: a szakmát nem érdekli a meghirdetett amnesztia, ahogy az egész kényszervállalkozói témakör is egyre kevésbé, mivel ragaszkodnak ahhoz, hogy ha egyszer a vagyonvédelemről szóló törvény megengedi az egyéni vállalkozók foglalkoztatását, akkor azt sem az APEH, sem a munkaügyi ellenőrök nem tilthatják meg.

A kamara amúgy is maga szeretné rendbe tenni a “szenynyest”, s az ágazatról készülő új törvény kapcsán kezdeményezte, hogy szigorítsák az egyéni vállalkozók alkalmazásának feltételeit.

A számviteli törvény úgy rendelkezik, hogy a mérlegképes könyvelőknek regisztráltatniuk kell magukat a Pénzügyminisztériumban. Az így létrejött lista nyilvános, de a nyilvánosságra hozatal módját – alkotmányellenesen – egy kormányrendelet szabályozza. A lista a hét végéig a PM honlapján is olvasható volt. Az Adótanácsadók Egyesületének tiltakozására a honlapról lekerült a lista, viszont közben ez alapján a BSA (magyarul: szoftverrendőrség) felhívást küldött minden mérlegképes könyvelőnek, amelyben szoftverbevallásra szólítja fel őket. Csak azt felejtette el közölni, hogy az adatszolgáltatás önkéntes.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.