Üzleti tippek

Segítség a vállalkozásoknak

A hivatalosan most felavatott, de ténylegesen már mintegy fél éve működő Notifikációs Központban a vállalatok az uniós tagállamok termékmegfelelőségi szabályairól tájékozódhatnak. A központ fő feladata az EU-csatlakozás után kötelezővé váló „bejelentési eljárás” koordinálása lesz.

A bejelentési eljárás a közösségi jog nem harmonizált területeit érinti, és lényege, hogy a tagországok értesítik az Európai Bizottságot és egymást készülő jogszabálytervezeteikről, szabványaikról. A tervekkel kapcsolatban a bizottság és a tagállamok is észrevételeket tehetnek, illetve részletes véleményeket közölhetnek, amelyeket a jogalkotóknak figyelembe kell venniük annak érdekében, hogy a nemzeti rendelkezés ne akadályozza az EU belső piaci áruforgalmát.

A központ jelenleg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) számára lát el notifikációs feladatokat. Magyarország az intézmény féléves működése alatt eddig 19 bejelentést tett az uniós csatlakozás fényében szükségessé váló jogszabály-módosítási tervekről; kifogás ezek egyikével kapcsolatban sem érkezett – tájékoztatta lapunkat Schuchtár Endre, a központ vezetője. 2004. január 1-jétől a szervezet az EFTA egyszerűsített eljárása szerinti bejelentést végzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik