Üzleti tippek

Segítség a vállalkozásoknak

admin

2003. 07. 17. 00:00

A hivatalosan most felavatott, de ténylegesen már mintegy fél éve működő Notifikációs Központban a vállalatok az uniós tagállamok termékmegfelelőségi szabályairól tájékozódhatnak. A központ fő feladata az EU-csatlakozás után kötelezővé váló „bejelentési eljárás” koordinálása lesz.

A bejelentési eljárás a közösségi jog nem harmonizált területeit érinti, és lényege, hogy a tagországok értesítik az Európai Bizottságot és egymást készülő jogszabálytervezeteikről, szabványaikról. A tervekkel kapcsolatban a bizottság és a tagállamok is észrevételeket tehetnek, illetve részletes véleményeket közölhetnek, amelyeket a jogalkotóknak figyelembe kell venniük annak érdekében, hogy a nemzeti rendelkezés ne akadályozza az EU belső piaci áruforgalmát.

A központ jelenleg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) számára lát el notifikációs feladatokat. Magyarország az intézmény féléves működése alatt eddig 19 bejelentést tett az uniós csatlakozás fényében szükségessé váló jogszabály-módosítási tervekről; kifogás ezek egyikével kapcsolatban sem érkezett – tájékoztatta lapunkat Schuchtár Endre, a központ vezetője. 2004. január 1-jétől a szervezet az EFTA egyszerűsített eljárása szerinti bejelentést végzi.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LEAGUE CITY , TX - MAY 20: Residents attend a prayer vigil to remember the victims from the Santa Fe High School shooting at Walter Hall Park on May 20, 2018 in League City, Texas. Last Friday, 17-year-old student Dimitrios Pagourtzis entered the school with a shotgun and a pistol and opened fire, killing 10 people.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.