Üzleti tippek

Segítség a vállalkozásoknak

admin
admin

2003. 07. 17. 00:00

A hivatalosan most felavatott, de ténylegesen már mintegy fél éve működő Notifikációs Központban a vállalatok az uniós tagállamok termékmegfelelőségi szabályairól tájékozódhatnak. A központ fő feladata az EU-csatlakozás után kötelezővé váló „bejelentési eljárás” koordinálása lesz.

A bejelentési eljárás a közösségi jog nem harmonizált területeit érinti, és lényege, hogy a tagországok értesítik az Európai Bizottságot és egymást készülő jogszabálytervezeteikről, szabványaikról. A tervekkel kapcsolatban a bizottság és a tagállamok is észrevételeket tehetnek, illetve részletes véleményeket közölhetnek, amelyeket a jogalkotóknak figyelembe kell venniük annak érdekében, hogy a nemzeti rendelkezés ne akadályozza az EU belső piaci áruforgalmát.

A központ jelenleg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) számára lát el notifikációs feladatokat. Magyarország az intézmény féléves működése alatt eddig 19 bejelentést tett az uniós csatlakozás fényében szükségessé váló jogszabály-módosítási tervekről; kifogás ezek egyikével kapcsolatban sem érkezett – tájékoztatta lapunkat Schuchtár Endre, a központ vezetője. 2004. január 1-jétől a szervezet az EFTA egyszerűsített eljárása szerinti bejelentést végzi.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.