Pénzügy

Anyuról kiderült, hogy prosti, apu meg fizetheti vissza a közös lakáshitelt

Még 2009-ben vágott bele a lakásvásárlásba olvasónk és élettársa. 9,3 millió forint volt az ingatlan, 9 millió forint devizahitelt vettek fel, 25 évre. A leendő após intézte kapcsolatain keresztül, hogy az ingatlan értékéhez képest ilyen nagy hitelt kapjanak. Fedezetként bevonta a hitelbe saját ingatlanát is.

Az első néhány évben olvasónk fizette a törlesztést, havonta úgy 70 ezer forintot. Közben gyerekük is született.

Idővel azonban kiderült, hogy a nő prostituáltként dolgozik, amire ráment a kapcsolatuk, 2012-ben elváltak az útjaik. Helyesebben: a nő kitette a férfit a lakásból, és kicserélte a zárat.

Olvasónk hiába kérte, hogy adják el a lakást, és a tartozást felezzék meg, ebbe a nő nem volt hajlandó belemenni. Mindenképpen magának akarta az ingatlant. Ezután esett bele a férfi az adósságcsapdába, ahonnan a mai napig nem tud szabadulni.

Másfél éves kisfia hozzá került, de az összes tartozást is rálőcsölték mint adóstársra. Volt párjának ugyanis nem volt látható jövedelme, és nem is fizetett senkinek semmit.

Nem csak a törlesztőrészletbe nem szállt be, rezsi- és közösköltség-tartozást is felhalmozott. Sőt, jó pár évig a családi pótlékot is benyelte, ami úgy 600 ezer forint kárt jelentett az apának.

A devizahitel törlesztője meg csak egyre nőtt a hitelválság idején – azt már nem is volt képes fizetni a férfi, hiszen kisfiával albérletben élt, és választania kellett, hogy a hitelt és a többi tartozást fizeti, vagy megélnek nagy nehezen.

Információja nemigen volt arról, hogyan áll a tartozásuk, mert nem kapott kimutatást. Adóstársból adóssá léptették elő, nem tudja, mi alapján. Nagyjából négymillió forintot törlesztett eddig, ennyi volt, amit befizetett, illetve amit levontak a tartozásából.

Az após fizetett, majd perelt

2016-ban a felgyűlt tartozások miatt elárverezték az ingatlant. Olvasónk azóta sem kapott elszámolást a végrehajtótól, sőt azt az ügyvédje is hiába kérte. Némethyné Erdősi Krisztina végrehajtót mi is kerestük, de választ nem kaptunk. A férfi annyit tud, hogy 11,6 millió forintért kelt el az ingatlan, de hogy ebből mennyit mire fizettek ki, azt már nem. A bank közben a fennálló tartozást kiadta követeléskezelőnek. A követeléskezelő viszont, úgy tűnt, nem is tud az árverezésről, vagy arról, hogy a ház vételárából kifizették volna a tartozást.

Megtette viszont ezt a majdnem após, kifzette a 14,5 millió forintos tartozást. Úgy fest tehát, hogy ő sem tudott az árverésről. Majd beperelte olvasónkat 10,5 millió forintra,

mert fedezetként az önként bevont ingatlanát kellett eladnia ahhoz, hogy kiegyenlítse a tartozást. A bíróság a felperesnek adott igazat, tehát olvasónknak fizetnie kell, annak ellenére is, hogy hiányos volt a végrehajtási dokumentáció. Az ügyvédje szerint több végrehajtó előtt is indult végrehajtás teljesen nyomon követhetetlenül, például amiatt, hogy a közüzemi díjakat és a közös költséget nem fizették a lakásra.

Fotó:  Faludi Imre / MTVA/Bizományosi

Három hónapja a férfi a végrehajtótól kapott egy levelet, hogy adja meg a bankszámlaszámát, amire átutaltak neki 5, 34 milliót forintot mint a vételárból neki fenntartott részt. Olvasónk azonban hiába kérte, hogy a végrehajtó tájékoztassa, ez milyen összeg, választ nem kapott. Mivelaz évek során számos barátjától kért kölcsönt, hogy fizetni tudja az adósságot, örült, mert ebből az összegből megadhatta végre a baráti kölcsönöket.

Aztán jött egy értesítés az ügyvédjének, hogy az 5,34 millió forintot letétbe kellene helyezni. De az már nem volt meg.

Úgy tudja, hogy a volt párja is kapott a végrehajtás után 4 millió forintot, de azt átadta édesapjának. Olvasónk nem érti, tőle

miért 10 millió forint megfizetését várják el, amikor 7,25 millió forint lenne az ex-apósjelölt által kifizetett tartozás fele. Magyarázat nincs. A bíróság végzésében egyébként az is benne volt, hogy ha a Némethynénél kezelt végrehajtásból még befolyna összeg, akkor azt a férfi volt élettársának utalják át.

Fizessen csak az, akinek van látható jövedelme?

Olvasónk tudja, hogy adóstársként ő is felelős a tartozásért. Azt viszont nem érti,

hogyan lehet az, hogy szinte minden terhet rálőcsöltek, csak azért, mert neki van látható jövedelme.

Ezt nem tartja igazságosnak. Azonban úgy tűnik, rendszerszinten megy így. És azt sem érti, hogy bár a fizetést elvárták tőle, tájékoztatást miért nem kapott tartozásról, törlesztésről, végrehajtásról.

Voltak még fura történések az évek alatt: egy négymilliós inkasszó a bankszámláján, ami nyomtalanul felszívódott. A bank csak annyit mondott, hatósági letiltás volt. Meg egy 10 milliós, amit ő kifogásolt meg, így törölték. És sok kisebb is, amiket leemeltek a számlájáról.

Most úgy látja,

kénytelen lesz a 10 millió forintot visszafizetni, amellett, hogy továbbra is neveli a kisfiát, adót fizet, és fizeti a közös életük minden terhét. Miközben párja a testét árulja, nem adózik, és nem száll be sem a törlesztésbe, sem a gyerek nevelésébe. És úgy látja, senkit nem érdekel ez az igazságtalanság, a bíróságot, a végrehajtót, a bankot, a követeléskezelőt sem.

Története hitelességét ügyvédje is alátámasztotta kérésünkre, és a bírósági végzés szintén.

A férfi fellebbezni fog. Ha a bíróság másodfokon is úgy dönt, hogy be kell fizetnie a 10,5 millió forintot, önként akkor sem teszi meg, mert nincs miből. Arra számít, hogy majd ismét letiltják a fizetése harmadát. Legalább 14 éves törlesztésre számít, kamatokkal és a költségekkel együtt.

Bőven nagykorú lesz a gyermeke, mire el fog fogyni ez a kötelezettség. Addig is harmadával kevesebből kell majd megélniük.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik