Pénzügy
Man hiding under laptop

Milliós bírságot kockáztat a katás, ha Facebookon hirdet?

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 04. 19. 14:59

Sok katás kisvállalkozást fenyeget bírság, mert a külföldről igénybe vett szolgáltatások után – mint például hirdetés  a Facebookon – nem fizetnek áfát. Megbecsülni sem lehet hányan esnek bele ebbe a csapdába. Pedig borítékolható, hogy a hibára fény derül, ugyanis a NAV rálát az adatokra, állítja egy adószakértő.
Korábban a témában:

A problémát az, hogy a nagyon sok kisvállalkozás – köztük katás cég – használ áfafizetés nélkül Facebook, Google hirdetéseket. Márpedig a külföldi cégektől igénybe vett szolgáltatások után áfát kell fizetni a katás cégeknek. Az áfatörvény ugyanis minden vállalkozóra vonatkozik, még azokra is, akik egyébként áfamentességet élveznek

– hívta fel a figyelmet Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna, kisvállalati adózási szakértő.

Ha tehát áfamentes számla érkezik külföldi cégtől, akkor itthon meg kell fizetni az általános forgalmi adót. Aki erre nem figyel, könnyen adóhiányt halmozhat fel, ami magas bírságokat vonhat maga után. A katás vállalkozásokra ez azért is veszélyesebb, mert sokuknak nincs könyvelője, aki figyelmeztesse őket az áfafizetési kötelezettségükre, tette hozzá.

Borítékolható, hogy kiderül a hiba

Hiába nem teszi be a számlát a katás cég a könyvelésébe, ettől még áll az áfafizetési kötelezettség. Az uniós szabályozás miatt ugyanis az adóhatóság látja, hogy a külföldi cég által kiállított számla miatt áfafizetési kötelezettség merült fel. Így Böröczkyné szerint nagy az esély arra, hogy a keletkezett adóhiány miatt megkeresik a vállalkozót. Az adótartozás elévülési ideje pedig öt év, tehát akár évekre visszamenőleg követelhetik a be nem fizetett adót, amire még bírságot is számolnak. Ígyakár milliós tartozás is összejöhet.

Böröczkyné szerint mivel sokan nem tudnak arról, hogy áfafizetési kötelezettségük van, nem is foglalkoznak a hirdetési számlákkal. Pedig az áfáról minden olyan hónapban elektronikus bevallást kell készíteni, amelyikben áfafizetés történik, tehát akár havonta lehet adatszolgáltatási kötelezettség. A bevallás elmulasztása miatt 500 ezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki, (a tényleges összeg az adóhatóság mérlegelési jogkörébe tartozik) ezen felül számolni kell a be nem fizetett adó összegével, és az erre rakodó bírsággal, ami az adóhiány 50 százaléka.

Image: 73058336, Számlatömb, számla kitöltése, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Fotó: Neményi Márton/24.hu

Legyen gyanús, ha nincs áfa a számlán

Minden olyan vállalkozónak, aki más országban működő cégnek állít ki, vagy külföldről kap áfamentes számlát, áfabevallási- és fizetési kötelezettsége van a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé. Az áfa és a kata egymástól teljesen független adónem, más jogalapon nyugszik, és az áfatörvény minden vállalkozóra vonatkozik függetlenül attól, hogy alanyi adómentességet élvez, vagy sem.

Sokan gondolják úgy, hogy a katás vállalkozás annyira egyszerű, hogy könyvelő sem kell hozzá, nincs más dolga a vállalkozónak, mint havonta befizetni az átalányadót. Sajnos ez egy költséges tévhit, ami már hatalmas károkat, sok esetben akár milliós bírságokat okozott. Egy katás vállalkozásnak is érdemes rendszeresen konzultálni könyvelővel, hogy elkerülje a hibákat

– tanácsolja Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna.

Nem feltétlenül kell áfázni

Ruszin Zsolt adószakértő kicsit árnyaltabban látja a veszélyt. A tényeket így foglalta össze:

  • A külföldi termékbeszerzés 10 000 euró értékig nem igényel közösségi adószámot, külföldi áfával lehet vásárolni.
  • Külföldi szolgáltatás igénybevételekor a katás dönthet úgy, hogy nem ad EU-s adószámot, hiszen a kiadásaival, költségeivel nem kell elszámolnia. Ekkor szintén a külföldi áfát fizeti, ráadásul itt még a 10 000 eurós határértéket sem kell figyelnie.

Az ijesztgetést a Facebook-hirdetéssel Ruszin azért nem tartja jó ötletnek, mert jelenleg vita van azon, hogy reklámadóra kötelezett-e, aki adóalanyként például Google és Facebook hirdetéseket rendel meg. Nemcsak az áfa, hanem a reklámadó miatt se célszerű a kisadózó vállalkozás nevében megrendelni az ilyen külföldi szolgáltatásokat, tette hozzá.

Viszont ha valaki katás mivolta helyett magánemberként vásárol, az nem visszaélésszerű magatartás, hiszen van magánjövedelme, és ha abból költ, azzal adót nem rövidít, jegyezte meg.

Visszakérdeztünk, akkor végül is fenyegeti-e bírság a katást, ha a Facebookon hirdet, de nem fizet áfát. Ruszin szerint ez a veszély csak akkor áll fen, ha a vállalkozó megadta közösségi adószámát. Ha nem adta meg, akkor nincs veszély.

Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna a cikk megjelenése után a következő kiegészítést kérte:

Cikkemben nem termékbeszerzésről és nem magánszemélyekről írtam. A két adószakértő között nincs vita abban, hogy a külföldi szolgáltatások utáni áfafizetési kötelezettséget valamelyik országban teljesíteni kell. Ha valaki úgy dönt, hogy magánszemélyként hirdet, akkor a számlát pl. a Facebook vagy a Google esetében az  ír áfával növelt összegben fogja megkapni. Vállalkozóként az adófizetési kötelezettség Magyarországra kerül, így az áfa nélkül kiállított számla nem jelent áfamentességet: a 27% áfát itthon kell befizetni.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.