Pénzügy

Az LMP megszüntetné a kataadózást?

Jakabfy Tamás józsefvárosi, ferencvárosi LMP-s képviselő írja egy facebook-bejegyzésben, hogy más kisadókkal együtt megszüntetnék a katát is, bevezetnék a progresszív adózást, az átlagbér nettóját 20-30 százalékkal megemelve, és a valóban söralátét méretű adóbevallást.

A párt programjában ez így tételesen nem szerepel, viszont a sorok közül ki lehet akár olvasni:

4. Munka- és környezetbarát, egyszerűbb adózást vezetünk be.
A munkajövedelmek terhelését csökkentjük, a tőke és a környezethasználat hozzájárulását növeljük. Egységes jövedelemadót vezetünk be, ami minden jövedelemre, származzon az munkából, vállalkozásból vagy egyébből, ugyanazt a (progresszív) terhelést érvényesíti. Megszüntetjük a különadózó jövedelmeket. A kedvezmények számát drasztikusan csökkentjük, de megőrizzük a gyermekek után járó adókedvezményt, és kiterjesztjük a felsőoktatásban tanulókra 24 éves korig. Eltöröljük a mikrovállalkozás és a munkaviszony adóztatása közti mesterséges határt. A jelenlegi hatvan adófajta számának radikális csökkentésével könnyítünk az adminisztratív terheken. Például eltöröljük a meglevő regisztrációs adót és átíratási terheket, csak egy számított érték alapú és környezetvédelmi szempontból korrigált gépjárműadó marad meg. Kedvezményes ÁFA-kulcsot négy területen tervezünk: az alapvető élelmiszereknél, a tömegközlekedésben, a lakásfelújítási, végül – az „eldobható” fogyasztói kultúra visszaszorítása érdekében – a javító-szerelő tevékenységeknél.

A kata bevezetése óta roppant népszerű adózási forma lett, tavaly novemberben a NAV már több mint 238 ezer katázót tartott nyilván.

Előnye, hogy valóban egyszerű adózási forma, és kicsi az adóteher (havi 50 vagy 75 ezer forinttal minden adó kiváltható).

Hátránya majd a nyugdíjazáskor mutatkozik meg leginkább, főleg ha valaki huzamosabb ideig a kisebb összegű adót fizette (ami még a minimálbérnek sem felel meg biztosítási szempontból), és nem takarékoskodott előre. De gond lehet betegség esetén is, mert alacsony a táppénz. Hátránya az is, hogy nem lehet igénybe venni szja-kedvezményt a megtakarításokra, nehézkes a hitelfelvétel, és a gyerekvállalás időszakát is nagyon alacsony juttatásokkal kell kihúzni:

Pofára esés lehet katázva gyereket vállalni
A kormány buzdít minket a gyerekvállalásra és a katázásra is. Azt viszont nem dörgölik az orrunk alá, hogy a kettő együtt mivel jár.

Javára írható viszont a jelentős fehérítő hatás – nem véletlen, hogy már lassan negyedmillióan választották a kisadózást.

Mégsem szüntetnék meg

Cikkünk megjelenése után a párt szóvivője így reagált:

Az LMP az adócsökkentés pártján áll: mi igazságos és egyszerűbb adórendszert vezetnénk be a mostani helyett. Éppen ezért nem szüntetnénk meg a KATA-át, ez az LMP programjában sem szerepel.

 

Kiemelt kép: Neményi Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik