Pénzügy

Rezsiharc újratöltve – soha nem érhet véget

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 11. 23. 08:53

Az ügy ismét a politikai napirend TOP-témái közé emelkedhet.

A Fidesz alelnöke törvényjavaslatot nyújtott be a „rezsicsökkentés megvédése” érdekében. Németh Szilárd kezdeményezése gyakorlatilag a korábbi, az Európai Bizottsággal letárgyalt, júniusban elfogadott törvényi változás „visszaállítása” – írja legfrissebb elemzésében a Policy Agenda, emlékeztetve rá, hogy a javaslat elfogadásához kétharmados többség kell, így nagy kérdés, lesz-e ellenzéki párt, amely kisegíti a kormányoldalt.

A kutatók szerint a kormánynak 2012 végétől a rezsiharc lett az egyik fő politikai szimbóluma. Az előző kormányzati időszakban ez hozta vissza a Fidesz támogatottságát, 2014-től pedig már nem a további rezsicsökkentésekről beszél a kabinet, inkább az eredményeinek megvédéséről. A „harc” már nem a szolgáltatókkal, hanem Brüsszel (Európai Bizottság) ellen folyik, amely a kormány szerint jogi eszközökkel próbálja növelni a magyarok rezsiköltségeit.

A „harc” egyik fő eleme valójában az, hogy a rendszerhasználati díjak számításának módja és kihirdetése hogyan történik. Ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, mire a magyar kormány belement, hogy nem rendeletben, hanem határozatban állapítja meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke a rendszerhasználati díjat.

Ez ugyan nem jelent automatikus végfelhasználói díjemelést, de lehetőséget nyit arra, hogy a magántulajdonban lévő cégek jogilag megtámadhassák a határozatot, vagyis bíróság döntheti el, a jogi kereteknek megfelelően történt-e a díj megállapítása. Egy ilyen – akár a rendszerhasználati díj korrigálására szóló – jogi procedúra végén pedig akár a végfelhasználói ár is emelkedhet.

Hátraarc. De kivel?

A rezsibiztos által javasolt hátraarc fontos politikai eleme, hogy a törvényjavaslatot nem tudják a kormánypártok egyedül elfogadni, ahogy júniusban, most is kellene néhány ellenzéki képviselő támogatása. Az MSZP-nek és a DK-nak nem jelentene politikai előnyt, ha megszavazná az előterjesztést, a szocialistáknál pedig magyarázatra is szorulna ez, hiszen júniusban ők segítették át az “ellenjavaslatot”. (Az MSZP pedig maga is külön frontot nyitott a rezsiharcban – a szerk.)

A nyári szavazáson a Jobbik és az LMP tartózkodott. Velük elképzelhető az alku, hiszen az alkotmánybírák kapcsán erre éppen most volt példa az LMP-vel. Ugyanakkor éppen ez utóbbi párt helyzete mutatta meg, hogy nem egyszerű egy ilyen kormány-ellenzék együttműködést „eladni” a közvélemény számára.

A törvényjavaslat elfogadtatásának kérdése egyértelműen csak politikailag motivált.

Egyértelmű, hogy a kormánypárti oldalnak elő kell állítani egy olyan értelmezési keretet, amelyből kiderül: „a rezsiharc folytatódik”, aki nem támogatja a kormányt, az a magyarok ellen van, a nemzetközi vállalatok, Brüsszel oldalára áll. Ha nem sikerül biztosítani a többséget, a Fidesz elemi érdeke, hogy úgy állítsa be az ellenzéki pártokat, mint amelyek azt szeretnék, hogy növekedjen villany- és a gázszámla. Ez persze azt is jelentené, hogy a rezsiharc ügye ismét a politikai napirend TOP-témái közé emelkedne.

Ennek főleg akkor lenne létjogosultsága, ha valamelyik piaci szereplő az energiahivatal elnökének határozatát a rendszerhasználati díjakról valóban bíróság elé vinné. Ebben az esetben a Fidesz ismét támadhatná a szolgáltatókat, illetve az ellenzéki pártokat is. Azt is látni kell, hogy egy ilyen forgatókönyv esetén akár a bíróság előtt is eldőlhet, hogy jövőre mennyi lehet például a villamos energia lakossági ára. Egy esetleges emelés pedig súlyos kudarc lenne a kormánypártok számára, hiszen elemi politikai érdekük az, hogy ezt elkerüljék.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.