Közélet

Kiszabadítanák az igazi rezsidémont

Ha csökkennek a világpiacon az energiaárak, csökkenjen a rezsi is.

A szocialisták ehhez törvényt is módosítanának január elsejétől. Úgy vélik, nem helyes, hogy a földgáz árának jelentős világpiaci csökkenésének hatása nem jut el a magyar családokhoz. Az MSZP szerint az elmúlt két évben történt jelentős és tartós (mintegy 60-70%-os) csökkenés után módosítani kell a szabályozást, hiszen hatalmas a magyar háztartások tartozásállománya. Mind a közüzemi díjtartozással rendelkező fogyasztók száma, mind a közüzemi díjtartozások összege csaknem duplája annak, mint amennyi 2009-ben volt.

2016 áprilisának végén több mint 100 ezer háztartásban szünetelt díjtartozás miatt az áram- gáz- vagy távhőszolgáltatás.

A kétharmad rosszabbul él

Az MSZP szerint az új adók, adó- és díjemelések, valamint az adójóváírás elvesztése miatt

a magyar családok kétharmada összességében még az eddig bevezetett rezsicsökkentéssel együtt is kevesebb pénzből gazdálkodik, mint 2010-ben.

Az ellenzéki párt „a társadalmi igazságossággal összhangban” azt szeretné, ha sokkal (akár 20%-kal) olcsóbban kapnák az energiát az átlagos vagy annál kisebb fogyasztású családok. Az átlagos fogyasztásig adott jelentős árcsökkentés azoknál a kisebb jövedelmű családoknál jelentene nagyobb megtakarítást, amelyeket az elmúlt évek kormányzati intézkedései, adóemelései, megszorításai jobban terheltek.

Hatósági árcsökkentést!

Az MSZP javasolja, hogy január 1-jétől jelenjen meg az olaj és a földgáz világpiaci árának csökkenése a lakossági földgáz-, villamos energia- és távhőárakban.

Utoljára 2004-2005-ben került átlagosan 40-50 dollár körüli szintre az olaj árfolyama. Ekkor a földgáz ára 40-50 forint volt köbméterenként.

A földgáz áram- és távhőtermelésben betöltött szerepe miatt az MSZP indokoltnak tartaná a lakosságnál a hatósági árcsökkentést. Januártól 10%-kal csökkentené a lakossági áram- és távhőárakat. Az MSZP szerint javaslata összhangban áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2015. áprilisi közleményében foglaltakkal is, amely szerint a betárolt olcsóbb földgáz árhatásának idén már jelentkeznie kell.

A kormány érvei, szándékai

Az ellenzéki párt emlékeztet rá, a kormánypárti politikusok azt mondták, a MEKH javaslata akkor válik időszerűvé, ha az árcsökkenés tartóssá válik. Márpedig azzá vált, hiszen a kormány szerint „az olajár hosszabb ideig elmarad a korábbi években tapasztalt magas szinttől”, a 2017. évi büdzsé tervezésekor ezért számol 42,6 dolláros hordónkénti olajárral.

Az MSZP figyelembe vette azt a kormányzati szándékot is, hogy mindenkire terjedjen ki az árcsökkentés. Javaslata alapján mindenkinek azonos összeggel csökkenne a számlája, ami igazságosabb annál, amikor az kap több kedvezményt, aki többet fogyaszt, mert a medencéjét, szaunáját fűti. Ő is csak annyi kedvezményt kapna, mint egy átlagember.

A nagycsaládosok kedvezménye maradna

Az MSZP javaslata nem érinti a nagycsaládosok kedvezményét, mert egy nagycsaládnak természetszerűleg lehet az átlagosnál nagyobb energiafelhasználása, náluk érvényesíteni lehet a teljes árcsökkentést, még akkor is, ha fogyasztásuk az átlagosnál nagyobb.

Az átlagos családoknál elérhető megtakarítás a szocialisták szerint megjelenhetne az élelmiszer- fogyasztás növekedésében is, ami kedvezően hatna a gazdasági növekedésre. A fogyasztás növekedésével csökkenő mértékű árcsökkentés elősegíti azt is, hogy a nagyfogyasztók ösztönözve legyenek az energiamegtakarító beruházásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik