Gazdaság

Számlákkal bizonyítjuk, hogy kamu a rezsicsökkentés

Egy átlagos gázfogyasztó számlái világosan megmutatják, hogy rizsa a rezsicsökkentés. Csak vissza kell menni a kormányváltás előttig. Valójában nem megtakarításról, hanem túlfizetésről van szó.

Kedden írtuk, hogy hatalmas kamu a rezsicsökkentés, mert mint a Magyar Energiakereskedők Szövetségének (MEKSZ) elnöke rávilágított: a versenypiacon nagyobb mértékben csökkentek a gázárak, mint amennyit a lakosság érzékelhetett a kormány nagy csinnadrattával körített árfaragása révén.

Most másik megközelítésben rántjuk le a leplet a kormánypropagandáról:

megmutatjuk, mi van mögötte.

Józsi, meg a gázszámlák

Olvasónk (nevezzük Józsinak) vette a fáradságot, és kigyűjtötte a szolgáltatók weboldaláról összes gázszámlája adatait. Méghozzá 2010. áprilisig visszamenőleg, hogy lássa, vajon a kormányváltás összességében hogyan hatott az ő gázdíjára, rezsifizetési kötelezettségére. Szép színes táblázatot küldött, magyarázatokkal, precízen, kitérve minden fontos részletre. (Ettől megkíméljük az olvasót, de a lényeget kiemeljük).

József egyébként átalánydíjas, többet használ gázból, mint évi 1200 köbméter (ez azért érdekes, mert 2011 óta az e feletti fogyasztásáért többet kell fizetni. Nála az arány most 58/42 százalék az alacsonyabb és a magasabb árkategóriába tartozó fogyasztásnál.)

Amit még érdemes tudni róla, hogy a gázfogyasztása évről évre csökkent, eleinte 2300 köbméter felett volt, de tavalyra lement 1500 köbméterre.

Táblázatát energiát nem kímélve keresztbe-kasba átnéztük, és összevetettük egy másik gázszámlakupaccal is, hogy a tendenciákat, árváltozásokat ellenőrizzük. Minimális eltéréssel (az éves elszámoló számlák és az áfacsökkentés kapcsán), de ugyanarra az eredményre jutottunk, mint ő.

Tudta? A rezsicsökkentést áremelések előzték meg

Leegyszerűsítettük a táblázatot, és csak azokat a sorokat emeltük ki, amikor árváltozás volt. Íme a lényeg:

11_16-01

Mint látszik, a 2010-es kormányváltás után mindjárt volt egy gázáremelés. Aztán 2011-től jött be az a szabály, hogy az 1200 köbméter feletti fogyasztásra magasabb díjat kell fizetni. Ugyanebben az évben júliusban jött még egy tarifaemelés, majd 2012 januárjában ismét. 2012-ben 1 MJ gázenergia ára 1200 köbméter fogyasztásig 15 százalékkal volt drágább, mint a kormányváltás előtt, az e fölötti fogyasztásnál pedig 32 százalékkal drágult az egységár.

2013-ban jött az első rezsicsökkentés, de ekkor még az 1200 köbméter alatti fogyasztásra felszámított egységár mindig magasabb volt, mint a kormányváltás előtti. Ugyanebben az évben októberben a következő rezsicsökkentéssel sikerült alulmúlni az olcsóbb kategóriában a 2010. április árat. 2014. márciusban volt az utolsó gázárcsökkentés, azóta változatlan az egységár. Ami szembetűnő: ha megnézzük,

az 1200 köbméter feletti fogyasztás így is, a mai napig is drágább, mint a kormányváltás előtt volt.Mondjuk egy kis jóindulattal erre azt is mondhatjuk, ösztönöz a kevesebb fogyasztásra.

Áremelés kontra rezsicsökkentés

Józsi azt is kiszámolta, hogy az áremelések miatt összesen mennyivel fizetett többet, mint 2010 áprilisában: 112 962 forinttal.

(Ha korrigáljuk a feljebb említett tényezőkkel, akkor is 100 ezer forint felett van egy kicsivel az árváltozások miatti többletfizetés.)

Az is világosan látható, hogy amíg nem volt a rezsicsökkentés, addig egyre emelkedett a halmozott többletfizetés, utána pedig elkezdett olvadni. (Megjegyzés: naná, hogy az áremelés miatti többletfizetést nem kellett a számlákon narancs keretben feltüntetni. Hiszen ezzel nem lehet dicsekedni. Feledésbe is merült szépen a harsogó rezsicsökkentési propaganda mellett. Ezért kellett utánaszámolni.)

Józsi mellétette még, hogy a rezsicsökkentés óta a számlákon mennyi megtakarítást jeleztek neki, 2013 januárjához képest. Mint látszik, a kormány azt állítja, hogy Józsi megtakarított a gázáron majdnem 270 ezer forintot. De valójában a kormány áremeléseit is figyelembe véve bő hat év alatt több mint 100 ezer forinttal többet fizetett, mintha a kormány egyáltalán nem nyúlt volna a gázárakhoz.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ha Józsi kevesebbet fogyasztott volna (vagy esetleg befért volna 1200 köbméter alá), akkor a túlfizetése is kevesebb lett volna (utóbbi esetben akár le is nullázódhatott volna). De a kormányváltás előtti árhoz képest még így sem tapasztalt volna rezsicsökkentést. Főleg nem olyan jelentőset, amilyet igyekeznek belesulykolni.

Folytatódik a rezsicsökkentés

Seszták Miklós ígéretet tett rá, hogy a kormány folytatja a rezsicsökkentést – számolt be a csütörtöki Magyar Idők. Igaz, konkrétumot nem árult el a fejlesztési miniszter, csak annyit, hogy ha a számok azt mutatják, hogy az energiaárak stagnálnak, vagy kedvezően változnak, akkor lesz lehetőség a rezsicsökkentés folytatására.

Ami azért érdekes, mert mint korábbi cikkünkben írtuk, a MEKSZ elnöke, Felsmann Balázs egy háttérbeszélgetésen megemlítette: az elmúlt három év az árak csökkenéséről szólt, bár az elmúlt hetekben már látszik a trendforduló. Azt is hozzátette, hogy senki sem tudja, ha ez tartós lesz, pontosan mire számíthatnak majd a lakossági fogyasztók. Seszták a lapnak úgy nyilatkozott, áremelésről szó sem lehet.

Felsmann mondta azt is, hogy a versenypiacon jóval nagyobb mértékben csökkentek a gázárak, mint amit a kormányzati „rezsicsökkentés” hatására a lakosság érzékelhetett. Ezért is írtuk, hogy kamu a rezsicsökkentés.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik