Pénzügy

Az egymillió forintos kérdés, amit nemigen merünk feltenni

A Bónusz és Prémium Magyar Államkötvények a legmagasabb kamatot fizető kockázatmentes megtakarítások. De hogy is működnek ezek az állampapírok valójában? Mekkora kamatot fizetnek? Mikor melyikbe érdemes befektetni? A magas kamatuk által kialakult fokozott érdeklődés miatt mindenképpen érdemes letisztázni a legfontosabb kérdéseket – javasolja a Bankmonitor.hu.

2010 eleje óta több mint 160 százalékkal nőtt az állampapírok állománya a magyar megtakarításokban. Ezzel mára összesen 3 755 milliárd forint, vagyis megtakarításaink 15 százaléka került ezekbe a papírokba hazánkban. A lakossági államkötvények népszerűsége pedig nyilvánvalóan nem tudott volna ilyen ütemben felfutni, ha a termékek nem lennének jobbak, mint a kockázatmentesen elérhető megtakarítási formák többsége.

A kockázatmentesség ebben az esetben pedig szó szerint értendő, hiszen az ilyen formán befektetett pénzre a magyar állam vállal teljes körű tőke- és hozamgaranciát (amennyiben az értékpapírokat az államkincstárnál vásároljuk meg). Ráadásul az állampapírok kamatai jóval magasabbak is, mint a jelenleg elérhető egyéb biztonságos megtakarítások (pl. bankbetétek) többsége.

Nem elég tehát, hogy a többletbiztonság árát nem kell megfizetni, de még magasabb kamatot is nyújtanak. Ennek pedig a jelenlegi hozamsivatagban kiemelt jelentősége van. Kimondottan igaz ez az egy évnél hosszabb kockázatmentes megtakarítások esetére, amikor a Bónusz (BMÁK) és Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) mellett más termék nem is tud labdába rúgni.

Bónusz és Prémium állampapírok – Mi a különbség?

A Bónusz és a Prémium Államkötvényekben megegyezik, hogy mindkettő több évre szóló megtakarítás (Bónusz: 4, 6, vagy 10 év; Prémium: 3 vagy 5 év), és kamatuk egy fix (ún. kamatprémium), illetve egy változó részből (ún. kamatbázis) áll össze.

A fix rész a megtakarítók számára előre ismert, és ezen felül jár a változó rész, ami pedig az inflációtól (PMÁK) vagy a rövid állampapírok hozamától (BMÁK) függ. A jó hír, hogy a legtöbb esetben már a fix rész nagysága is jóval nagyobb, mint a bankbetéttel elérhető kamat. E fölé pedig még megérkezhet a változó rész 0 százaléktól nagyobb értéke is.

államkötv

Tegyük fel, hogy van egy kis szabad pénze. Akkor egy milliója, vagy csak pár ezer forintja. Tudja, hogy mikor milyen állampapírt érdemes vennie, és hogyan járhat a legjobban? Ha kíváncsi erre, meg hogy mire kell figyelnie, hogy minél többet nyerjen, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik