Pénzügy

A CBA pert vesztett egy húsáfacsalási ügyben

cba (cba)
cba (cba)

A CBA tavaly két közlemény miatt is beperelte a Demokratikus Koalíciót. Most a bíróság mindkétszer a DK-nak adott igazat jogerős ítéletében – közölte a DK.

A DK 2014 decemberében azt írta, hogy „az áfacsalási botrány legújabb fejezete kínosan közel játszódik a korrupt kormány kedvenc vállalkozásához, a CBA-hoz”.

A bíróság szerint a DK nem követett el törvénysértést, amikor azt állította, hogy a cég érintettje volt a húsáfacsalási ügynek.

2015 januárjában azt írták, hogy „a KDNP egy olyan tanulmánnyal akarja alátámasztani a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt, melyet – a törvény egyedüli nyertesének – a CBA-nak a dolgozóival készítettek”.

A bíróság szerint a DK akkor sem követett el törvénysértést, amikor azt állította, hogy a CBA a vasárnapi boltbezárás nyertese.

A Demokratikus Koalíció üdvözli a jogerős bírósági döntést, “ezzel megbukott a kormányközeli üzletlánc véleményterror-hadjárata”, írták.

Így reagált a CBA a DK közleményére

A CBA tárgyi perben eljáró jogi képviselője szerint nem fedi a valóságot a DK azon közleménye, amely szerint: “A bíróság szerint a DK nem követett el törvénysértést, amikor azt állította, hogy a cég érintettje volt a húsáfacsalási ügynek.”

Valójában a bíróságok ilyen megállapítást nem tettek. Sőt, az ítélet szóbeli indokolását az Ítélőtábla azzal kezdte, hogy a DK közleménye “nem a legjobban sikerült közlemények egyike.” A DK a per során mindvégig és kifejezetten azzal védekezett, hogy a szóban forgó közleményekben semmilyen tényállítást nem tett, semmit nem állított, hanem csupán egy – az elsőfokon eljárt bíróság leírt megítélése szerint a formállogika szabályai szerint objektíve se megerősítésre, se cáfolásra nem alkalmas – véleményének adott hangot. A pert a CBA kizárólag azért veszítette el a DK ellen a tárgyi ügyben, mert a Bíróság elfogadta a DK azon védekezését, mely szerint a DK a CBA-val szemben nem tényeket állított, csak egy igazolhatatlan véleményének adott hangot – írta a jogi képviselő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik