Pénzügy

Topfogások a NAV-nál: a rothadó sertésbelsőségtől az adócsaló áldiplomatáig

NAV-ellenorzes(1)(960x640).jpg (Array)
NAV-ellenorzes(1)(960x640).jpg (Array)

Így, csokorba szedve egészen elképesztő, hogy mennyi mindennel próbálnak mutyizni egyes magánszemélyek, vállalkozók, hogyan próbálják kijátszani az aktuális szabályokat, csak hogy egy kicsit (vagy nagyon) többet szakíthassanak maguknak, mint a többiek, akik szabálytisztelők. Mintha úgy gondolnák, nekik több jár. Íme, a NAV 5 topfogása 2015-ben.

Négy tonna rothadó sertésbelsőség az EKÁER egyik fogása

Áprilisban adták hírül, hogy a pénzügyőrök megközelítőleg négy tonna romlott állati mellékterméket találtak egy szlovák tehergépjárműben az M5 autópályán tartott ellenőrzés során. A jármű rakterében az állati eredetű termékeket tartalmazó 200 literes hordókon lévő felirat szerint

egyébként a fogyaszthatóság időpontja 2015. március 22-én lejárt.

(Rejtély, hogy mi volt a tervük vele…) Végül a legyek tetemével szennyezett, penészes terméket lefoglalták és a felrakodás helyszínén megsemmisítették. Kiderült az is, hogy a feladóként feltüntetett magyar társaság nem rendelkezik engedéllyel arra, hogy Szlovákiába állati mellékterméket szállítson.

Turistabuszt használtak csempészetre

A pénzügyőrök a záhonyi határátkelőhelyen ellenőriztek egy utasok nélküli turistabuszt. A mindenre kiterjedő vizsgálat eredményeképpen az utasülések alatti padlólemezek és szigetelések alatt, az ülések fölötti tárolókban, valamint a szellőzőrendszerben mintegy 35 ezer doboz, különféle márkájú, magyar adójegy nélküli csempészcigarettára bukkantak.

A két sofőr azt mondta, hogy nem tudtak az elrejtett cigarettáról.

A 28 millió forint értékű csempészett füstölnivalót a NAV-osok lefoglalták, és a járművezetők ellen költségvetési csalás bűntett miatt feljelentést tettek a pénzügyi nyomozóknál.

Újévi áfacsökkentő akció – webáruházak buktak

Három napon át száz helyszínen dolgoztak a NAV munkatársai annak az elektronikai és háztartási gépek kis- és nagykereskedelmével foglalkozó bűnszervezetnek az ügyében, amely több mint két és fél milliárd forint adót igényelt vissza jogtalanul – adták hírül még januárban.

A bűnszervezet szépen „kaszált” módszerével:

a belföldön beszerzett termékeket papíron megutaztatták Szlovákiába. A szervezethez tartozó szlovák cég továbbadta az árut a szintén a körhöz tartozó magyar vállalkozásoknak. Így a közösségi értékesítés alapján egyrészt visszaigényelték az áfát, másrészt a papíron történt uniós beszerzés után már nem fizettek adót a láncolatban szereplő „bukó” cégek.

Mindeközben az áruk valójában itthon maradtak, és üzletekben, internetes áruházakon keresztül forgalomba kerültek. A rendszert úgy építették fel, hogy legális kereskedelem is működjön benne, így tudták leplezni bűnös tevékenységüket. A piaci ár alatti kínálatukkal óriási forgalmat bonyolítottak. Csaknem 81 milliárd forint bevételre tettek szert.

Az okozott kár megtérülésére a nyomozók több mint egymilliárd forint értékben zárolták a gyanúsítottak és az érintett cégek ingatlanjait és bankszámláit, lefoglaltak készpénzt, gépjárműveket, ékszereket, értékes órákat. Ezen túl az adórevizorok végrehajtás keretében további 1,8 milliárd forint értékben zároltak árukészletet a depókból. A nyomozók egy budapesti üzletház széfjéből lefoglaltak 10 millió forint készpénzt. Az egyik irányító férfi pedig szüleinél rejtette el pénze egy részét,

a mosogatószekrényben tízmillió forint lapult.

A lefoglalt több mint hatszáz zsáknyi könyvelési anyagot teherautóval szállították el a helyszínekről. Bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyt a nyomozás, 27 gyanúsítottal.

Étolajjal csaltak áfát – 4,6 milliárdos családi vagyon került zár alá

Hosszú nyomozás és alapos feltérképezés előzte meg azt az akciót, amelyben a NAV pénzügyi nyomozói egy étolajjal üzletelő bűnszervezetre csaptak le.

Egy őrizetbe vett gyanúsított családjának osztrák bankszámláját és magyar vagyonát 4,6 milliárd forint értékben zárolták – ez is január végi hír volt.

A gyanú szerint a gazdasági társaság vezetője a bűnszervezettől szerezte be fiktív számláit. A bűnszervezet az Európai Unió területéről vásárolta az étolajat, majd magyar cégekből álló számlaláncokon keresztülfuttatta és beszámlázta az étolajgyártó részére. Az áru azonban a számláktól eltérően Romániából és Bulgáriából egyenesen az étolajgyárba érkezett. Több mint négymilliárd forint általános forgalmi adót helyeztek levonásba jogosulatlanul. A férfi egy ideje kiszállt a cégből.

A pénzügyi nyomozók a román hatóságokkal együttműködve beszerezték a román eladónál található számlákat, szállítási okmányokat és iratokat, és további harminc helyszínen lefoglalták a bűncselekmény egyéb bizonyítékait. A nyomozóknak a pénzmosás elleni intézményrendszer lehetőségeit kihasználva sikerült megakadályozni, hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított felesége a náluk tartott házkutatás után a fiuk magyar bankszámláján lévő 2,8 millió eurót ausztriai bankszámlájukra utalja.

Az együttműködés az ország határán is túlnyúlt. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közreműködésével, az osztrák kollégák segítségével a család ausztriai bankszámláján lapuló további 2,5 millió eurót is zárolták. Ezenkívül részvényeiket, bankszámláikat és ingatlanjaikat is sikerült zár alá venni, így a 4,6 milliárd forintos családi vagyon az okozott kár megtérülését szolgálhatja. A bűnszervezet többi résztvevőjénél százmillió forintot meghaladó értékben gépjárműveket, ingatlanokat, kamionokat, kamionmosókat is zár alá vettek.

A 18 fős bűnszervezet irányítóit és tagjait költségvetési csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként, számuk azóta 20-ra nőt és a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően további 649 ezer eurót sikerült zárolni egy svájci bankszámláról.

Adócsaló áldiplomata

Nem egészen két éve tartóztatták le a NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói a magát nagykövetségi alkalmazottnak kiadó férfit, aki társaival együtt csaknem félmilliárd forint áfát csalt el. Szeptemberben a pénzügyi nyomozók vádemelési javaslattal továbbították az ügyet a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségre.

A bűnszervezet Szlovákiából nagy mennyiségben szerzett be élelmiszereket; főként étolajat, lisztet, csirkehúst, de energiaital és mosópor is volt a szállítmányokban. Az áruk egy részét magyar és szlovák cégeken átfuttatva, külföldi értékesítés látszatát keltve, valójában hazai nagyáruházaknak szállították le.

Az ügyletekhez használt cégek hamis adatokkal tettek adóbevallást, továbbá az irányító valótlan költségszámlákkal bevételei után fizetendő adóját is csökkentette.  Így mintegy félmilliárd forint kárt okoztak az állami költségvetésnek.

A rajtaütés napján egyszerre 32 helyszínen tartottak házkutatásokat. A pénzügyi nyomozók luxusautókat, cukorcsomagoló gépsort, tehergépkocsi-szerelvényt és 42 tonna kristálycukrot foglaltak le.  A sikeres akció révén, illetve a NAV adóellenőreinek és pénzügyi nyomozóinak közös munkájával további 71 millió forint jogosulatlan áfakiutalást sikerült megakadályozni.

A bűnbanda irányítója hamis diplomata útlevelét lobogtatva próbálta akadályozni a nyomozók munkáját és letartóztatása esetére külön wellness-szállodai elhelyezést kért. A bíróság nem méltányolta az áldiplomata kérését, és wellness-szálló helyett a debreceni Büntetés-végrehajtási Intézetet jelölte ki a férfi és két társa számára előzetes letartóztatásra.

A NAV pénzügyi nyomozói a három vezetőn kívül további hat gyanúsítottat hallgattak ki költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt.  A nyomozás iratait vádemelési javaslattal továbbították a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségnek. Az elkövetők akár 20 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik