Pénzügy

175 000 000 000 000 000 dollár ér 5 dollárt ebben az országban

Mugabe esése (Array)
Mugabe esése (Array)

A legendás Robert Mugabe nem pénzügyi zseniként fog bevonulni Afrika történetében. Ez lett az eredménye a virágzó Zimbabwe tönkretételének.

Kapcsolódó cikkek

Öt év után úgy döntött a zimbabwei kormány, hogy leszámol a hiperinflációval, és közölte a lakosokkal, milyen árfolyamon válthatják be a brutál magas címletű bankjegyeket – írja a BBC. A lakosok a 2009-es gazdasági összeomlás óta amerikai dollárban és dél-afrikai randban intézik pénzügyeiket, a helyi valutát szinte csak szuvenírként lehet értékesíteni.

Hétfőtől a dél-afrikai ország lakói a zimbabwei dollárban vezetett folyószámláikat átválthatják amerikai dollárra. Az árfolyam valami brutális: 175 000 000 000 000 000, azaz 175 billiárd zimbabwei dollárért adnak 5 amerikai dollárt, és ez még a legjobb árfolyam, amivel a bankok dolgoznak.

John Mangudya, a központi bank kormányzója azt mondta, nem lehet az országban egyszerre két devizarendszer, ezért az államnak be kell avatkoznia a dollarizációs folyamatba. A lakosok szeptember végéig cserélhetik le a pénzüket.

 

A helyzet elég rossz Zimbabwében a hiperinfláció miatt: a boltokban naponta többször változnak az árak, sokszor alapvető termékekből van hiány, az emberek pedig talicskával mennek bevásárolni, ugyanis abban viszik a pénzt. A csúcs 2008 végén volt, amikor 231 millió százalékos volt az infláció, a nyugdíjak, bérek és befektetések fabatkát sem értek, az iskolákat és kórházakat bezárták, tízből nyolc ember pedig munka nélkül maradt.

A legnagyobb kiadott címlet a 100 billiós volt, és hiány alakult ki a pénzérmékből. A kormány kiadott ún. kötvényérméket, amiket a dollárhoz kötöttek, de az emberek közt nem volt népszerű, mivel attól tartottak, hogy ezzel hoznák vissza az értéktelen zimbabwei dollárt.

Négyévnyi egységkormányzat segített stabilizálni a gazdaságot, de a matuzsálem diktátor, Robert Mugabe 2013-as újraválasztása újra kérdésessé tette, mi lesz Zimbabwével. Ő államosította ugyanis a helyi fehérek exportra (is) termelő farmjait, őket pedig elüldözte (egész vaskos fehér kisebbség élt korábban az országban), ez pedig bedöntötte a gazdaságot. Mugabe a mai napig a nyugatot okolja országa helyzetéért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik