Pénzügy

Fehérítenék a diákmunkát

Diakmunka(1)(210x140).jpg (Array)
Diakmunka(1)(210x140).jpg (Array)

A tervek szerint többek között erősítenék a diákmunkáért fizetendő minimumösszeg kifizetését, és jön a fordított áfa is. A javaslat elsősorban nem a diákokat védi, hanem a tisztességtelen vállalkozási ár küszöbét határozza meg.

Jelenleg a betanított diákmunka minimálbére óránként bruttó 604 forint, a közbeszerzési pályázatokon azonban nettó 650 forintos ajánlattal is nyernek cégek vagy szövetkezetek. Azaz a vállalkozónak az óránként 46 forintos különbözetből kellene fenntartania magát, ami egy szakember szerint képtelenség – írta a vg.hu.

Tapasztalati tény, hogy az iskolaszövetkezetek fenntartásához legalább a nettó árbevétel 15 százaléka szükséges. Azaz a szövetkezetek a tagoknak – a diákoknak – legfeljebb a nettó árbevétel 85 százalékát tudják kifizetni. Felmerül a gyanú, hogy az adott iskolaszövetkezet valamit nem csinál szabályosan, vagy piacot akar szerezni, ezért valaki finanszírozza kívülről.

A módosító tervezet most meghatározná a megbízók, megrendelők által kifizetendő minimális szolgáltatási díjat, hogy az iskolaszövetkezeti tagok mindenképpen megkaphassák a rendeletben meghatározott kötelező minimálbért vagy a garantált bérminimumot órabérben megállapítva.

Az ötletgazda a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DIÁKÉSZ) volt. A szervezet javaslatára került be idéntől a fordított áfakörbe az iskolaszövetkezeti szolgáltatás is.

Magyarországon évente átlagosan 180-200 ezer tanuló és hallgató vállal valamilyen alkalmi munkát, közülük legalább 130 ezren iskolaszövetkezetekben dolgoznak. Gyakoriak a promóciós feladatok (hostesskedés, szórólapozás), a nyelvtudást igénylő munkalehetőségek, vidéken pedig a mezőgazdasági idénymunkák is. A fővárosban jellemzően 25-30 százalékkal több diák dolgozik nyáron, mint az év más hónapjaiban, míg vidéken ez az arány akár 40-45 százalék is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik