Pénzügy

Erre figyeljünk a devizahitel kiváltásánál

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 03. 05. 20:08

Sokan hajlamosak arra, hogy a közeljövőben jelentkező előnyökért rosszabb feltételeket vállaljanak hosszú távon. Az új szabályok szerint viszont van idő a mérlegelésre.

Óriási piacot jelentenek a bankok számára a volt devizahitelesek, így számos kiváltó hitelkonstrukcióval jelentek meg a piacon, a szakember szerint azonban újra bajba sodorhatják magukat a figyelmetlen adósok.

Az új hitelszerződések esetén már érvényesül a fair bankokról szóló tö9rvény – mondta a Pénzügyi Tanácsadó Hálózat koordinátora az MNO.hu-nak. Morvai Gábor közölte: a fogyasztóknak lehetőségük van arra, hogy szakértőtől vagy az ügyletkötésben nem érdekelt harmadik féltől kérjenek tanácsot, mert a szerződéstervezetet legalább hét nappal a szerződéskötést megelőzően az ügyfél rendelkezésére kell bocsátani.

A szakember úgy véli, hogy a legtöbb ügyfél a fix kamatozású hiteleket fogja keresni, de ezek a legdrágábbak, mert nem követik a pénzügyi környezet változását. A legtöbben mégis a kiszámíthatóságot tartják fontosnak.

A hitelkiváltás lehetőségét érdemes mérlegelni, ha a forintosított új szerződési feltételeknél kedvezőbb ajánlatot találunk, tekintettel a futamidőre, a kamatozásra és a havi törlesztési teherre. Ha például a forintosított szerződés havi törlesztőrészleténél alacsonyabbat kínál egy másik bank konstrukciója, számolni kell a hosszabb futamidővel, ennek ellenére elképzelhető, hogy az adósnak mégis megéri a kiváltás, ha a havi teher csökkenése fontosabb, mint az, hogy összességében több pénzt fog kifizetni.

Morvai javaslata szerint a váltásnál az adósnak minél több ajánlatot érdemes összehasonlítania, ugyanakkor az idő rövidsége miatt mindent meg kell tenni az ügyintézés gyorsításáért. A szakember a végtörlesztés során tapasztaltakból kiindulva nem javasolja, hogy az adós a felmondással érintett bankjánál kísérelje meg a hitelfelvételt, ellenben a Magyar Nemzeti Bank Hitel- és lízingtermék választó alkalmazása segíthet a keresésben. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szabad abba a hibába esni, hogy a közeljövőben vagy a jelenben jelentkező előnyökért hosszú távon rosszabb döntéseket hozzunk.

Fel kell mérni, hogy egészségünk, anyagi helyzetünk, munkahelyünk, képzettségünk és más feltételek alapján képesek leszünk-e a vállalt kötelezettséget hosszú éveken át teljesíteni és számolni kell azzal is, hogy a legtöbb konstrukciónál – noha jóval korlátozottabb és átláthatóbb formában – növekedhet a törlesztési teher.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.