Pénzügy

Új teendőt ad a forintosítás húsvétra

pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság, )
pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság, )

Megszűntek február elsejével a devizaalapú lakáshitelek, de a helyettük belépő forinthitelekkel sem dőlhet hátra az adós. Van még néhány döntés, amit meg kell hoznia.

A forintosítás

A február elsejei nap fordulópont a devizaalapú lakáshitelesek életében: vasárnappal számolják el a bankok a tisztességtelennek minősített egyoldalú kamat-, költség- és díjemelésből, valamint az árfolyamrésből származó túlfizetést. S ugyanezzel a nappal az ingatlanfedezetű devizahiteleket forintra váltják és visszaállítják a hitel eredeti kamatszintjét.

Megnéztük, mit jelent ez most az érintett ügyfeleknek, és van-e teendőjük.

Konkrétum majd tavasszal

Az első teendő az, hogy még várni kell egy kicsit. Egy-két hónapot. Ugyanis a bankoktól leghamarabb húsvét körül (márciusban vagy áprilisban) érkezhet meg az a levél, amiben benne lesz az elszámolás, a szerződésmódosítás és az új forinthitel jellemzői, a kamatok és a költségek, valamint a forinthitelünk futamidejére az új törlesztési táblázat – írta a Bankmonitor.hu. Vagyis konkrétan ekkor tudhatják meg az adósok, milyen feltételekkel törleszthetnek majd tovább.

Ezt a levelet nagyon alaposan érdemes lesz áttanulmányozni. Amennyiben egyetértünk a visszatérítésre vonatkozó elszámolással, úgy a tájékoztató szerint kell eljárnunk. Ha nem, akkor pedig első lépésben 30 napon belül panasszal élhetünk a banknál, később Pénzügyi Békéltető Testülethez vagy utolsósorban akár bírósághoz is fordulhatunk.

Májustól csökkenhet a törlesztő

Azzal is fontos tisztában lennünk, hogy (mivel az elszámolás sincs még meg), nem azonnal, februártól csökken a törlesztőrészlet, hanem majd csak májustól. Addig tehát még a jelenlegi összeget kell fizetniük az adósoknak. Viszont májusban a február és május közötti többletbefizetést visszakapják a számlájukra.

 

A Bankmonitor.hu számításai szerint az átlagos devizahiteles (=2007-ben felvett 7 millió forintos, 20 éves futamidővel rendelkező, lakáscélú, devizaalapú kölcsön) jelenlegi százezer forintos törlesztőrészlete 75 ezer forintra csökkenhet májustól. De hogy egy konkrét hitelnél pontosan mennyire fog csökkeni, az teljesen egyedi, ezért is van szükség az elszámolásra.

Az átlagmagyar

Lehet, hogy van kedvezőbb?

Ha az elszámolással mindent rendben lévőnek találunk, akkor is kell még foglalkoznunk az új hitelünkkel. Vagy legalábbis érdemes lehet – mondta lapunk megkeresésére a Bankmonitor.hu szakértője. Sándorfi Balázs szerint ugyanis könnyen lehet, hogy a piacon találunk az új szerződésben ajánlottnál számunkra kedvezőbb forinthitelt.

Körülnézni már csak azért is érdemes a forinthitelpiacon, mert mint Sándorfi Balázs mondta, az adósok 70 százalékára jellemző, hogy nem a lehető legkedvezőbb hitelkonstrukcióban vannak. Amivel pénzt veszíthetnek, nem is keveset. Egy korábbi felmérésük szerint az átlagmagyar 1,2 millió forintot veszít egy hitelen csak azért, mert nem a legjobb ajánlatot választotta.

És ha azt szeretnénk, hogy az esetleges váltás ne kerüljön külön pénzbe, akkor 60 napunk van arra, hogy lépjünk. Vagyis felmondjuk a meglévő hitelünket. És további 90 napunk van arra, hogy a hitelt kiváltsuk (tehát hogy kiegyenlítsük a teljes meglévő tartozásunkat az új hitel felvételével).

Mit érdemes mérlegelni?

A devizahitelek kiváltására felajánlott forinthitelek kamata háromhavonta változhat. Az ügyfélnek tehát egyrészt el kell döntenie, hogy ez számára megfelelő-e, vagy pedig ezt a bizonytalansági tényezőt is ki akarja-e küszöbölni – mondta Sándorfi. Vagyis hogy szeretné-e, hogy mondjuk 1 évig, esetleg 5 évig, vagy akár még tovább is fix legyen a törlesztőrészlete. 

Másrészt mérlegelendő tényező lehet maga a kamat is. Ha arra vagyunk kíváncsiak, van-e kedvezőbb kamatozású hitel a számunkra, fontos, hogy a meglévő hitelünket ugyanolyan futamidejű kölcsönnel hasonlítsuk össze.

Az elérhető kamatszintet egyébként elsősorban a jövedelmünk nagysága, és a hitel összegének az ingatlan értékéhez viszonyított aránya határozza meg, ami az árfolyamgyengülés és az elszámolás következtében rendszerint a kezdeti érték körül alakulhat.

Hogyan válasszunk hitelt?

Első és legfontosabb tudnivaló, hogy ma a forinthitelek elsődleges kockázata a kamat jövőbeni változásából fakadhat. Ha változik a kamat, az biztosan hatni fog a törlesztőrészletre. A Bankmonitor.hu szerint ezt érdemes mérlegelnie az adósnak:

  • A referenciakamat és kamatfelár-változás együttes várható jövőbeni alakulásának előrejelzése a Nobel-díjasok képességét is meghaladja, ebből az irányból nem érdemes közelíteni. Inkább a saját házunk tájáról.
  • Tisztában kell lennie a hitelfelvevőnek azzal, hogy mekkora kamatemelkedést tud még elviselni.
  • Ha az adós hiteltörlesztését nagy valószínűséggel kezelhetetlenné teszi, ha (fiktív példát véve) mondjuk 6 hónap múlva 1-2 százalékkal megugorhat a kamatszint (mely a törlesztőrészletét 5-15 százalékkal növelheti), akkor olyan hitelt érdemes keresnie, melynek törlesztője 3-5-10, vagy akár 20 évig fix marad
  • Fontos tudni, hogy a biztonságosabb hitelek drágábbak: ha egy hitel törlesztőrészlete 20 éven keresztül fix, akkor az értelemszerűen drágább lesz, mint egy félévente változó kamatozású hitelé. Utólag sokszor kiderül azonban, hogy a drágább hitel az olcsóbb (lásd svájcifrank-hitelek esete a közelmúltban).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik