Pénzügy
pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság, )

Devizahitel: volt, nincs

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2015. 02. 01. 10:36

Február elsejétől megszűnik a devizaalapú lakáshitel és hatályba lép a banki magatartási kódex is.

Korábban a témában:

Február első napja történelmi fordulónap – nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Megkezdődik az elszámolás és a forintosítás, valamint hatályba lép a fair bankrendszerről szóló törvény is.

A forintosítással 1000 milliárd forint tartozásnövekedéstől védte meg a kormány a lakosságot, az önkormányzatokat és az államháztartást – a tárcavezető szerint.

A február 1-jén hatályba lépő változásokról tavasszal (március-április folyamán) küldenek postai tájékoztatást a bankok a devizahiteleseknek, a változások mindegyike pedig májustól lesz érzékelhető a törlesztőrészletekben.

Felelős hitelezés

Február 1-től hatályba az aktualizált, a múlt évi jogszabályi változásokhoz igazított banki magatartási kódex is, amely a felelős lakossági hitelezéshez szükséges elveket, szabályokat tartalmazza. A magatartási kódex eredetileg 2010. január 1-jén lépett hatályba azért, hogy megerősítse a lakossági hitelfelvevők és a hitelezők közötti bizalmat.

A lakossági hitelezéssel kapcsolatban a kódex szabályozza a felelős hitelezés általános normáit, a szerződéskötés előtti hitelezői magatartás általános elveit, az ügyfelek fizetési nehézségének kezelése körében alkalmazandó eljárásokat, valamint a végrehajtási eljárások előtt és alatt alkalmazandó elveket.

A kódexet eddig több mint 250 pénzügyi intézmény írta alá; ez a kör a lakossági hitelpiac bő 95 százalékát fedi le. Az eddigi magatartási kódexet aláíró szolgáltatóknak most nem kell újabb nyilatkozatot tenniük az önszabályozó dokumentumhoz való csatlakozásról, eddigi kötelezettségvállalásuk változatlanul tovább él.

Az aktualizált kódex szabályai révén a pénzügyi intézmények önkéntesen vállalják, hogy átlátható és felelős magatartást tanúsítanak lakossági ügyfeleik felé a hitelnyújtást (lízing-, vagy faktoring szolgáltatást) megelőzően, a futamidő alatt, és az esetleges fizetési nehézségekkel kapcsolatos eljárásaikban is – írta közleményben korábban a jegybank és a bankszövetség.

Hozzátették: az aktualizált kódex előírásai alapján a pénzügyi intézmények belső üzletmenetükben is érvényesítik a transzparencia (közérthetőség, átláthatóság, a szükséges információkhoz való hozzáférhetőség), a szabályelvűség (a jogszabályoknak és a jó gyakorlatot elősegítő elvárásoknak megfelelő, szabályzatokban is rögzített hitelezői gyakorlat) és a szimmetria (az esetleges egyoldalú költségemelések mellett kedvezőbbé vált feltételek esetén költségcsökkentésekkel ezek hatását is érvényesíteni kell az ügyfeleknek) elveit.

Az aktualizált kódexet elfogadó intézmények vállalják, hogy a fogyasztók ügyleti döntését befolyásoló kereskedelmi gyakorlatuk során ügyfeleiknek jelzik, illetve általános szerződési feltételeikben, üzletszabályzataikban is megjelenítik, hogy kötelezően alávetik magukat az önszabályozó előírásoknak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.