Pénzügy

Nyolcvan embernek annyi vagyona van, mint a világ felének együtt

jövedelmi egyenlőtlenség (egyenlőtlenség)
jövedelmi egyenlőtlenség (egyenlőtlenség)

Egyre nőnek a jövedelmi különbségek - négy éve még 388 multimilliárdosnak volt akkora vagyona, mint a földlakók felének együttvéve.

A világ nyolcvan leggazdagabb emberének akkora vagyona van, mint a legszegényebb 3,6 milliárdnak együttvéve – derült ki az Oxfam nemzetközi szegénységellenes szervezet felméréséből. Ráadásul a leggazdagabbak 2009 óta megduplázták vagyonukat, míg a szegényeké csökken. Négy évvel korábban még 388 miliárdos közt oszlott el akkora mértékű vagyon, mint amekkorát a világ szegényebb fele birtokol.

A nyolcvan leggazdagabból harmincöt amerikai állampolgár, utánuk Németország és Oroszország jön hét-hét multimilliárdossal. A listán mindössze tíz nő szerepel és tizenketten fiatalabbak ötven évesnél. Tizennégyen kereskedelemből gazdagodtak meg, tizenegyen olaj- és gázkitermelésből, valamint bányászatból, szintén tizenegyen pénzügyekből és tízen technológiai vállalkozásokból. A nyolcvan leggazdagabból tizenegyen egyszerűen csak örökölték az óriási vagyont és tizenkilencen vannak még olyanok, akik szintén jelentős összeget örököltek, de azt munkájukkal gyarapították. A világ leggazdagabbja továbbra is a Microsoft-vezér Bill Gates, akinek 76 milliárdra rúg a vagyona – dollárban.

Az Oxfam előrejelzése szerint ha folytatódik az egyenlőtlenség növekedése, jövőre a leggazdagabb egy százaléknak már akkora vagyona lesz, mint a többi 99 százaléknak együttvéve.

Kimarad a jóból bő kétmillió magyar

Magyarországon is egyre rosszabb a helyzet, legalábbis a különböző felmérésekből ez derül ki.Két millióan vannak, akiknek nem csupán anyagi, jövedelmi, vagyoni helyzetük rendkívül kedvezőtlen. Szürke az életük, alig vannak élményeik. A középosztály pedig még nem jött létre.

Egymillió munkavállaló nyomorog

Magyarországon egy millió munkavállaló (a dolgozók negyed) létminimum alatti összeget visz haza 8 órás, teljes állású munkával.

A minimálbér emelésével a költségvetés jár a legjobban, a kiskeresetűek a legrosszabbul – írta nemrégiben a Policy Agenda. AZ idén 105 ezer forint lett a minimálbér. Így tehát 2014-ben a minimálbér nettó összege várhatóan 66.482 forint lesz, míg 2010-ben 60.236 forint volt. Azaz hiába emelkedett bruttó szinten 38 százalékkal a minimálbér, ha ez ténylegesen csupán 10 százalékot jelent a dolgozóknak.

Nem látszik, mitől csökkenne a szegénység

Ferge Zsuzsa szociológus szerint kérdéses, hogy a 2020-ra vállalt alapcél, a jövedelmi szegénység csökkentésének megvalósítása hogyan teljesülhetne, hiszen a segélyreformoknál jellemzően az összegek csökkentéséről, a feltételek szigorításáról, a pénzbeli ellátások átváltásáról természetbenire van szó.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik