Pénzügy

Devizahitelesek – felpöröghet a visszatérítés

Már a szerdai kormányülésen téma lehet a tisztességtelen banki eljárások miatti visszatérítés.

A Fidesz arra kérte még a hétfői ülésnapon a kormányt, hogy még a rendkívüli parlamenti ülés vége előtt terjessze be első törvénymódosítási javaslatát a devizahitelesek érdekében.

Két lépésben

Rogán Antal frakcióvezető napirend előtti felszólalásában arra kérte a kabinetet, készítse el a jogi megoldását annak, hogy azok, akikkel szemben tisztességtelenül jártak el a bankok, visszakapják az őket illető pénzt, azt, amelyhez normál esetben csak peres úton juthatnának hozzá.

Az MTI tudósítása szerint a frakcióvezető közölte: ennek kell az első lépésnek lenni. Egy második lépésben történhet meg a devizahitelek végleges kivezetésének rendezése, és ezzel az árfolyamkockázat megszüntetése.

Az NGM parlamenti államtitkára, Tállai András pedig közölte: a téma szerepelni fog a szerdai kormányülés napirendjén. Amiből következhet akár az is, hogy lesz egy újabb rendkívüli ülésnap, amikor az új jogszabállyal foglalkoznak majd. Hogy így lesz-e, az majd kiderül.

Százmilliárdos tét

S hogy vajon mennyi lesz a visszatérítés a Kúria jogegységi határozata alapján a tisztességtelen árfolyamrés, és az egyoldalú szerződésmódosítások (jellemzően kamatemelések) miatt?

Még a Moody’s hitelminősítő is foglalkozott a kérdéssel, számításaik szerint egymilliárd euró, tehát úgy háromszázmilliárd forintnyi lehet, amit a bankoknak majd ki kell perkálniuk. És a legnagyobb vesztesek az OTP Jelzálogbank, az FHB, az Erste Bank Hungary és a K&H Bank lehetnek.

A Portfolio.hu számításai szerint az árfolyamrés miatt mintegy 96 ezer, a kamatemelések miatt pedig nagyjából 312 milliárd forintnyi járhat vissza a devizaadósoknak. Vagyis durván összesen több mint 400 milliárd forintnyira becsülték a visszajáró összeget.

A Bankmonitor.hu számításai szerint pedig mintegy 11 százalékkal csökkenhet az érintettek törlesztőrészlete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik