Gazdaság

300 milliárd kártérítés jár a devizásoknak

A Moody's számításai szerint egymilliárd euró kártérítést fizethetnek a magyar bankok a devizahiteleseknek.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja, a Moody’s – heti globális hitelpiaci összefoglalójában – közölte: saját elsődleges becslése szerint a Kúria döntése nyomán a magyar bankoknak hozzávetőleg egymilliárd euró kártérítésben kell részesíteniük a devizahiteleseket.

A Kúria döntése

A Moody’s adatai szerint ez az összeg a rendszerszintű tőkeállomány 11 százaléka lenne. A cég ezt a becslését a devizaalapú hitelállomány összegére és a bankok által e hitelek esetében 2008 óta végrehajtott átlagos kamatmódosításokra alapozza.

A legnagyobb vesztesek

A Moody’s szerint – a devizaalapú ingatlanhitel-kinnlevőségek összege alapján – az OTP Jelzálogbank, az FHB, az Erste Bank Hungary és a K&H Bank számíthat a legnagyobb összegű kártérítési kötelezettségre. Ugyanakkor a bankokat terhelő költségek pontos meghatározásához az összes devizaalapú ingatlanhitel-szerződés alapos felülvizsgálata szükséges abból a szempontból, hogy megfelelnek-e a Kúria végzésének. A Moody’s londoni elemzői arra számítanak, hogy a magyar kormány a harmadik vagy a negyedik negyedévben lépteti érvénybe a devizahitelesek terheinek enyhítését célzó új intézkedéseket.

Van benne jó is a bankoknak!

Bár a probléma átfogó rendezése jelentős költségeket ró majd a bankokra, ugyanakkor csökkenti annak a kockázatát, hogy a kormány további “büntetőintézkedéseket” foganatosít a bankokkal szemben, emellett felszámolja azt a morális kockázatot, hogy egyes devizahitelesek jobb törlesztési feltételekre számítva kerülnek hátralékba kötelezettségeikkel – vélekedik a Moody’s.

Egy ilyen átfogó megoldás a devizaalapú ingatlanhitel-állomány nem teljesítő hányadának folyamatos növekedését is fékezheti. A cég kiemeli, hogy 2014 első negyedében 23,7 százalék volt a nem teljesítő állomány a devizaalapú ingatlanhitel-kategóriában.

Aggódnak a bedőlők miatt

A devizaalapú hitelek problémájára más nemzetközi hitelminősítők is kitértek legutóbbi elemzéseikben. A Fitch Ratings, amely e hónapban megerősítette Magyarország stabil kilátású – jóllehet a befektetési ajánlású sáv alatti – államadós-osztályzatait, e lépéshez fűzött értékelésében kiemelte, hogy a magyar bankszektor tőkeellátottsága rendszerszinten megfelelő, bár az egyes bankok között jelentősek az eltérések.

A szektor forintlikviditása erős, de a nem teljesítő kinnlevőségek aránya magas és növekszik, a bankok működési környezete pedig kedvezőtlen. A devizaalapú hitelállomány aránya csökken, de továbbra is magas, és nem múlt el a kockázata az olyan megoldásoknak, amelyek növelik a bankok terheit – állt a Fitch elemzésében.

Árthat az OTP-nek

A Standard & Poor’s a múlt héten stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank besorolásainak kilátását, egyebek mellett a magyar gazdaság stabilizálódásával indokolva a lépést. A döntéshez fűzött elemzésében az S&P továbbra is számol azzal a lehetőséggel, hogy a magyarországi devizaalapú ingatlanhitelek ügyében várható törvényi szabályozás árthat az OTP Bank nyereségességének.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor az OTP-nek megfelelő tartalékai vannak ahhoz, hogy jelenlegi tőkeellátottságának fenntartásával elviselje a devizaalapú ingatlanhitel-portfolióval kapcsolatos szabályozói intézkedések várható költségeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik