Pénzügy

A szegények nem érzékelhették az infláció csökkenését

Nem ugyanúgy érinti a különböző jövedelmű és összetételű családokat az árszínvonal átlagos változása, mert eltérés van abban, hogy miből vásárolnak többet, vagy kevesebbet.

A KSH részletes, jövedelmi kategóriákra is kitérő inflációs adatait vesézte ki a Napi.hu, hogy megmutassa, mennyire nem egyformán érzékelik a különböző családok azt, hogy az árak átlagban hogyan változnak.

Azt nézték meg, hogy az egyes tipikus csoportok miből fogyasztanak többet, és miből kevesebbet, s emiatt hogyan érinti őket az árszínvonal változása.

46 éve nem volt ilyen

Rezsicsökkentés

A legszegényebbek jövedelmük viszonylag nagyobb részét költik háztartási energiára. Ami akár azt is jelenthetné, hogy a rezsicsökkentéssel lenyomott árak miatt erőteljesen érzékelhették az árszínvonal csökkenését.

Azonban mivel sokuknál nagyobb súllyal szerepel a tűzifa és egyéb szilárd tüzelőanyagok (amire nem volt rezsicsökkentés), így náluk kevésbé volt érzékelhető a háztartási energiára vonatkozó árcsökkenés, ami az áprilisi inflációs jelentésben évi 10,3 százalékot tett ki. Ezen belül a vezetékes gázért 11,8, a távfűtésért 11,4 kellett kevesebbet fizetni. Az elektromos energia ára pedig 11,1 százalékkal csökkent, ami a legalacsonyabb jövedelműeknél is érzékelhető mínuszt jelenthetett.

Tombol a szegénység

Élelmiszerek

Ez a termékcsoport is nagyobb súllyal szerepel az alacsonyabb jövedelműek kosarában, mint az átlagéban, vagy a magasabb jövedelműekében. Ezért jobban is érinti őket az élelmiszerek árváltozása.

Áprilisban például éves szinten 0,5 százalékkal csökkentek az élelmiszerárak. Ezen belül jelentősen csökkent a liszt (20,0 százalék), a cukor (17,1 százalék), az étolaj (13,8 százalék), a tojás (7,6 százalék), valamint az idényáras élelmiszerek (4,9 százalék) ára. Jócskán drágult viszont a tej (10,3 százalék) és a sajt (9,5 százalék).

Szesz és dohány

Tavaly áprilishoz képest 7,3 százalékkal nőtt a szeszes italok és dohányáruk ára. S ez megint csak egy olyan tétel, amely érzékenyen érinti a legszegényebbeket. Hiszen mint a lap kiemelte, náluk a cigi például több mint duplája akkora súllyal szerepel a kosárban, mint az átlagnál.

Szolgáltatások

Éves szinten 1,6 százalékkal emelkedett a szolgáltatások ára, ami jellemzően a módosabbak kosarában szerepel nagyobb súllyal. A takarítás, mosatás például 3,5 szeres, az üdülés pedig 2,4 szeres arányt képvisel náluk az átlaghoz képest.

Ez a termékcsoport az alacsonyabb jövedelműeknél szerepel a legkisebb súllyal, tehát őket kevéssé érinthette a drágulás.

Összességében

Áprilisban, amikor éves szinten átlagban 0,1 százalékkal csökkent az infláció, a legszegényebbek 0,5 százalékos növekedést érzékelhettek. Tavaly az átlagos 1,7 százalékos árszínvonal-növekedés mellett pedig plusz 2,2 százalék jelentkezett náluk.

A lap kitér még arra is, hogyan érintette a nagycsaládosokat és a nyugdíjasokat az infláció – kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik