Gazdaság

KSH: 0,1 százalék volt az infláció

A fogyasztói árak márciusban 0,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, februárhoz képest pedig átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek. Nem kizárt a további kamatcsökkentés.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a KSH adatai szerint az utóbbi egy évben a háztartási energia, a járműüzemanyagok, a ruházkodási cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, míg a szeszesitalok, dohányáruk és szolgáltatások drágultak.

A szolgáltatások árának emelkedését elsősorban a repülőjegyek drágulása okozta, de például drágább lett vidéken a taxiközlekedés és országszerte nőtt a kulturális és oktatási szolgáltatások ára is. – mondta el Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője.

Londoni pénzügyi elemzők arra számítottak, hogy a februári 0,1 százalék után kissé gyorsulhatott, de továbbra is jóval 1 százalék alatt maradt az éves összevetésű magyarországi infláció márciusban. Ezzel szemben az előző havival megegyező szinten maradt a fogyasztó árak éves növekedési üteme, míg januárban gyakorlatilag nem változtak az előző év azonos hónapjához képest.

További kamatcsökkentés jöhet?

A gyakorlatilag változatlan fogyasztói árak és a pozitív, támogató környezet miatt további kamatcsökkentést várunk. A rövid távú állampapírok esetében ezért még hozamcsökkenésre lehet számítani. A hosszú távú kötvényeknél azonban az elmúlt hetek hozamcsökkenése után már a hozamok emelkedése valószínűsíthető – nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik