Gazdaság

Inflációs meglepetés: 46 éve nem volt ilyen

Már nem nőttek, hanem csökkentek az árak tavaly áprilishoz képest. Valahogy úgy, mint 1968-ban.

Áprilisban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. Ezen időszak alatt a háztartási energia, a ruházkodási cikkek, a járműüzemanyagok, a tartós fogyasztási cikkek, valamint az élelmiszerek ára is csökkent. A szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások viszont drágultak – derült ki a KSH legfrissebb jelentéséből.

Utoljára 1968-ban volt ilyen

A KSH-nál 1970 előttről nem állnak rendelkezésre havi bontású adatok, de az biztos, hogy 1968-ban több hónapban is fogyasztóiár-csökkenés következett be – tájékoztatta a Napi.hu-t Mináry Borbála, a KSH szakértője.Mináry hangsúlyozta: még nem lehet deflációról beszélni. Márciusban egyébként 8 EU-tagállam esetében volt negatív a 12 havi árváltozás. Kérdés, hogy a májusi árindexet negatívban tudja-e tartani a gázárcsökkentés harmadik köre.

1 hónap alatt

2014. márciushoz viszonyítva – a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül az élelmiszerek 0,3 százalékkal drágultak, meghatározóan az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 3,4 százalékos áremelkedése miatt. Közben csökkent a csokoládé, kakaó (2,9 százalék), a cukor (2,4 százalék), valamint a liszt (1,7 százalék) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva, az élelmiszerek ára átlagosan 0,1 százalékkal csökkent.

A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak egy hónap alatt, 2,3 százalékkal, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően.

A szolgáltatások ára nem változott ebben az időszakban. A szeszes italoknál, dohányáruknál és a háztartási energiánál pedig árcsökkenést (0,3 százalék) mértek.

A tartós fogyasztási cikkekért, valamint az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) átlagosan 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára szintén 0,1 százalékkal csökkent.

A vezetékes gáz árának áprilisi 6,5 százalékos csökkentése a májusi árindexben fog teljes egészében megjelenni, mivel az eddigi gyakorlatnak megfelelően az árváltozást akkor fogják kimutatni az árindexben, amikor a fogyasztóknak az új árat tartalmazó számlát ki kell egyenlíteni.

12 hónap alatt

2013. áprilishoz viszonyítva, az élelmiszerárak 0,5 százalékkal csökkentek. Ezen belül jelentősen csökkent a liszt (20,0 százalék), a cukor (17,1 százalék), az étolaj (13,8 százalék), a tojás (7,6 százalék), valamint az idényáras élelmiszerek (4,9 százalék) ára. Jócskán drágult viszont a tej (10,3 százalék) és a sajt (9,5 százalék). 7,3 százalékkal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára.

Szintén áremelkedés volt a szolgáltatásoknál (1,6 százalék), ezen belül azonban a víz- és a csatornadíj átlagosan 11, a helyi tömegközlekedés díja pedig 6,8 százalékkal csökkent. A banki szolgáltatások, biztosítások, és a légi személyszállítás díja viszont számottevően drágult.

Az egyéb cikkek körében is árcsökkenést észleltek (0,6 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 1,9 százalékkal csökkent. A ruházkodási cikkekért 1,4, a tartós fogyasztási cikkekért 0,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben (10,3 százalék). Ezen belül (rezsicsökkentés jeligére) a vezetékes gázért 11,8, a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. áprilishoz viszonyítva.

Az EU 28 tagországában

2014. márciusban a fogyasztói árak (a harmonizált előzetes adatok szerint) átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak, mint 2013. márciusban. Bulgáriában és Görögországban csökkentek leginkább az árak (2,0 százalék és 1,5 százalékkal). A legnagyobb drágulást pedig (1,6 százalék) az Egyesült Királyságban, valamint Máltán és Ausztriában (1,4-1,4 százalék) mérték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik