Pénzügy

Így tűnhet el a pénzünk egy része

A mai alacsony bankbetéti kamat könnyen elpárolog, amikor hozzá szeretnénk jutni a pénzünkhöz. De azért egy kis odafigyeléssel megmaradhat a minimális haszon.

A jegybanki alapkamat csökkenése magával húzza a kereskedelmi banki kamatokat, így a bankbetéti kamatokat is. A bankbetét egyébként a minimális kamat mellett is még mindig a legnépszerűbb hazai befektetési formák között van. Méghozzá azért, mert biztonságosnak tartják az emberek.

Az Egyszerűsített Betéti Kamatlábmutató (EBKM) jó alap lehet ahhoz, hogy összehasonlítsuk a kamatokat. Viszont azt nem tudhatjuk meg belőle, mennyi maradhat a pénzünkből, mire hozzájutnánk. Ezt vizsgálta a Pénzcentrum.hu 100 ezer forintos, három hónapos lekötésnél.

Tévedések

Elolvadhat a kamat

A nagyobb bankok legjobb ajánlatait átböngészve megállapítják: a kamat 400-500 forint között lehet. Amiből még lejön a 16 százalékos kamatadó, plusz a 6 százalékos eho. Így aztán marad 312-390 forintnyi.

Az éves EBKM-ek között azonban találtak jobb ajánlatot is, olyat, amellyel százezer forintra 700 forint lehet a 3 hónap alatt a kamat. Amiből az adók levonása után 546 forint maradhat.

Ha aztán a pénzünk még átutalnánk egy másik bankba, akkor a lekötéshez tartozó számlacsomag alapján 550 forint költséget vonnának le. Vagyis itt már 4 forinttal mínuszban lennénk a befektetett összeghez képest.

Hasonlóan járnánk akkor is, ha a 100 546 forintot készpénzben szeretnénk felvenni, Mert ez 600 forintunkba kerülne Vagyis végeredményben az eredetileg lekötött százezer forintból 99 946 forintot adna ki az ATM a markunkba. Feltéve, hogy nem regisztráltunk a díjmentes készpénzfelvételre, vagy már túlléptük a havi keretet. Ami elég lehangoló.

De ha kártyás vásárlással költjük el a pénzt, akkor azzal a jóleső tudattal tehetjük ezt, hogy a pár száz forintnyi kamat is nálunk maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik