Pénzügy

Gazdagodjon meg, adómentesen

Ha egyszerre nagyobb pénzösszeg áll a házhoz, vagy már van egy kis spórolt pénzünk, akkor adómentesen is továbbszaporíthatjuk. Nem véletlen, hogy egyre többen választják a Tartós Befektetési Szerződést azok közül, akik három-öt évre előre tudják tervezni a pénzügyeiket.

A Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) lényege hogy a befektetések hozama után fizetendő 16 százalékos kamatadóból három év után 6 százalékot, öt év után pedig a teljes összeget elengedi az állam. Ezért nagyon jól kombinálható minden olyan megtakarítással, aminek a futamideje amúgy is három-öt év.

TBSZ keretein belül kétféle számlát nyithatunk: betétszámlát és értékpapírszámlát. A betétszámlán lekötött betét helyezhető el, míg a másikon például részvény, befektetési jegy vagy kötvény tartható. A két számlatípus között nincs átjárás, vagyis nem lehet egyikről a másikra pakolgatni a pénzt, de mindkettőt megnyithatjuk egyszerre.

Időszakokra bontva

A TBSZ úgy működik, hogy az az év, amikor megnyitjuk a számlát, az úgynevezett felhalmozási időszak. Ez tarthat januártól december végéig, de december közepétől december végéig is, a lényeg hogy ez az az időszak, amíg a megtakarításainkat befizethetjük a számlára. A számlanyitási minimum 25 ezer forint, de egyszerre vagy részletekben ez után is akármekkora összeget elhelyezhetünk – a felhalmozási időszak végéig.

A következő évben indul a lekötési időszak, ami lehet három év vagy öt év. A három év annak lejártakor meghosszabbítható. Tíz százalék kamatadót kell fizetni három év után, teljes kamatadómentesség öt év után jár.

Egy éven belül egy szolgáltatónál csak egy ilyen betéti és egy értékpapírszámla nyitható, de annak nincs akadálya, hogy több szolgáltatónál is nyissunk egyet-egyet. Ha a felhalmozási időszak után újra lesz befektethető pénzünk, azt újabb szerződéssel köthetjük le.

Mit kezdhetünk TBSZ-szel?

A tartós befektetési betétszámlán a bankoknál általában kedvezőbb kamatozással lehet a betéteket lekötni, mint a normál számlán: jelenleg számos banknál 5 és 6 százalék között.

TBSZ a Magyar Államkincstárnál is köthető, tehát bármilyen futamidejű állampapír is elhelyezhető rajta. A közben kifizetett kamatok hozzáadódnak a számlán lévő összeghez és újra befektethetők.

TBSZ köthető akkor is, ha befektetési alapba fektetnénk a pénzünket, ezek egy része amúgy is közepes és hosszabb időtávra ajánlott befektetés.

A TBSZ rendszeres takarékoskodásra is használható, akár úgy is, hogy rendszeres vételi megbízást adunk a szolgáltatónak befektetési jegyek vásárlására. Ilyenkor minden hónapban elhelyezünk a számlán egy összeget, amit a szolgáltató befektet. A felhalmozási időszak végén, egy év múlva pedig újabb szerződést kötünk. Ilyenkor is évente akár 7-8 százalék hozamot várhatunk.

Fontos tudni ugyanakkor azt, hogy befektethetjük a pénzünket olyan alapokba is, ahol nemhogy nem nyerünk, de kénytelenek leszünk veszteséget elkönyvelni. A TBSZ ugyanis nem garantálja sem a hozamot, sem a befektetett tőkét; a biztonság azon múlik, hogy milyen befektetési formát választunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik