Üzleti tippek

Vannak, akik már látják a gazdasági növekedést

Fél év alatt megduplázódott a bizakodó vállalatvezetők aránya, a többség szerint már növekedésnek indult a világgazdaság – mutat rá az Ernst & Young legfrissebb felmérése.

A válaszadók több mint fele szerint elindult a gazdasági bővülés: fél évvel ezelőtt még mindössze 22 százalékuk vélekedett így. A vállalati döntéshozók 36 százaléka mondta azt, hogy stagnálás, 13 százalékuk pedig azt, hogy továbbra is visszaesés tapasztalható a világgazdaságban – derül ki a Nemzetközi Tőkebizalmi Barométerből, amelyben 1600 döntéshozót kérdeztek meg a világ 50 országából.

A válaszadók 72 százaléka szerint bővülés várható a tranzakciók piacán a következő 12 hónapban. Ennek ellenére mindössze a cégek harmada tervez akvizíciót ugyanebben az időszakban. A vállalatok mintegy fele pedig az organikus fejlődésre helyezi majd a hangsúlyt – mutat rá a tanulmány.

„Bizalmi paradoxonnak lehetünk tanúi a tranzakciós piacon: habár a válaszadók elsöprő többsége bővülésre számít, ez mégsem realizálódik a tőkebefektetésekben, valamint a vállalati fúziók és felvásárlások piacán. Ebből is látszik, hogy a javuló tendenciák ellenére továbbra is óvatosak a döntéshozók. Ez a helyzet azoknak kedvezhet, akik gyorsan, másokat megelőzve hoznak döntéseket” – mondta Dezse Margaret, az Ernst & Young tranzakciós tanácsadási üzletágának vezető partnere. Szerinte az óvatosságot az is jelzi, hogy a tranzakciók túlnyomó többsége 500 millió dollár alatt marad majd.

Kína a legvonzóbb célpont

A listán a második India, harmadik Brazília, negyedik az Egyesült Államok, az ötödik pedig Kanada. Habár a feltörekvő piacok továbbra is kulcsfontosságúak, a vezetők 60 százaléka úgy nyilatkozott, hogy át kell gondolniuk stratégiájukat az idetartozó országok lassuló gazdasági növekedés miatt.

Akvizíciók tekintetében a legkedveltebb iparágak közé tartozik a technológiai, az autóipari, a biotechnológiai, az olaj- és gázipari, valamint a fogyasztói termékek szektora.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik