Pénzügy

Menekülnek az emberek Izlandról

Egyre több izlandi kényszerül a jobb szerencse reményében Norvégiába vándorolni az adósságok folyamatos emelkedése és az állandósuló munkanélküliség miatt.

Az utóbbi hónapokban az izlandi korona elértéktelenedése nyomán az egekbe szöktek a devizahitelek törlesztőrészletei. Egyre több a tartósan állástalan, ami szinte kilátástalanná teszi a szabadulást az adósságcsapdából.

Sok izlandihoz hasonlóan Norvégiában próbál szerencsét a lányát egyedül nevelő, 46 éves Anna Margret Bjarnadóttir is, aki a Reykjavíktól néhány kilométerre eső Mosfellsbaerben levő házát kényszerül hátrahagyni. Bankjának tanácsára japán jenben és svájci frankban vett fel hitelt. A törlesztőrészletei mára megkétszereződtek, és folyamatosan emelkednek. Helyzetét nehezíti, hogy 2008-ban elvesztette ingatlanügynöki állását, és bár rövid időre tanárként el tudott helyezkedni, már hat hónapja munkanélküli, és nem lát reményt a munkába állásra. “Ebben az országban nem látok jövőt a következő 20 évben, itt minden összeomlik” – vélekedett.

Az izlandi gazdaság 2008 végén történt bedőlése óta egyre látványosabban “menekülnek” az emberek a szigetországból. Először a külföldi – többségében lengyel – vendégmunkások tértek haza, majd maguk az izlandiak is kezdtek kivándorolni, elsősorban Norvégiába. Izlandon jó ideje telítettek a nyelvtanfolyamok, a külföldi tanulmányokat folytató diákok pedig igyekeznek meghosszabbítani külhoni tartózkodásukat.

Azok, akik nem akarják jóval értéken alul kiárusítani eladhatatlanná vált házaikat, átmeneti kényszermegoldás mellett döntenek: néhány hetet külföldön, általában Norvégiában dolgoznak, majd kis időre hazatérnek családjukhoz.

Sokan csalódtak az új kormány teljesítményében, és úgy vélik, az ország vezetése túl sok energiát fektet az Icesave-ügyre, ahelyett, hogy a korrupció visszaszorítására és a mértéktelen hitelfelvételek ellen hozna intézkedéseket.

A tavaly év végén elfogadott Icesave-törvény lehetőséget nyújtana arra, hogy Izland 2016-tól részlegesen kártalanítson több mint 300 ezer brit, illetve holland bankbetétest. Március 6-án népszavazást tartanak a kérdésről a szigetországban. A 320 ezer fős izlandi lakosság nagy része ellenzi a tervezett visszafizetést, amelynek nyomán összesen 5,4 milliárd dollárt – az éves izlandi költségvetés kétharmadát – kellene 14 év alatt törleszteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik