Pénzügy

Fizetnek a romáknak, ha tanulnak

admin
admin

2007. 11. 22. 16:49

A Romaster tehetséggondozó programot azért hozták létre idén februárban, hogy a hátrányos helyzetű, magukat roma származásúnak valló, tehetséges középiskolás diákokat anyagilag, egy mentorral és gyakorlati oktatással támogassák. A részvétel feltétele volt, hogy a jelentkezőknek vállalniuk kellett: a középiskola befejezése után felsőfokú műszaki, gazdasági vagy jogi tanulmányokat folytatnak.

Három pillérre épül a Hungarian Business Leaders Forum támogatásával létrejött program. Az egyik az évi 240 000 forint anyagi támogatás, amelyet a diákok tanulmányi célokra használhattak fel, ám ennél sokkal fontosabb a második pillér: a programban résztvevőkhöz egy, a támogató vállatoktól kijelölt mentor nyújtott segítő kezet, akire nemcsak szakmailag, de emberileg is építhetett a fiatal. A harmadik pillért a vállalatoknál biztosított gyakorlati tapasztalatszerzés lehetősége jelentette.


Ebben az átfogó rendszerben a középiskolás évektől egészen a diploma megszerzéséig szoros kapcsolat alakul ki a kiválasztott diákok és a támogató cégek munkatársai között. A tanulók megismerik az adott vállalat működését és kultúráját, így könnyen integrálódnak majd az üzleti környezetbe.


A jelentős érdeklődést kiváltott programra a szeptemberi döntésig 670 pályázat érkezett, s többek között olyan cégek csatlakoztak a kezdeményezéshez, mint az Ernst & Young, a Holcim, a Raiffeisen, a MOL, a Magyar Telekom, a National Instruments, az IBM vagy a Pannon. A támogató vállalatoknak köszönhetően ebben a tanévben már 22 roma származású diák került be a tehetséggondozó programba, s a cégek számának emelkedésével egyre több résztvevőre lehet számítani.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.