Pénzügy

A csapatépítő tréningek titkai

Kell-e építeni a munkahelyi csapatokat, vagy épülnek azok maguktól is? Egyáltalán: valóban szolgál valami konkrét haszonnal kecsegtető folyamatot a csapatépítés, vagy az egészet csak túlbuzgó trénerek találták ki, akik jobb dolguk híján rábeszélik a döntéshozókat egy olyan tréningre, melyre az ég egy adta világon semmi szükségük sincs.

Ha így 2007 végén összegezzük mindazt, amit az emberiség elért, igazán nincs okunk panaszra. Nagyszerű eredmények és sikerek születtek eddig, mégis ha figyelembe vesszük a győztesek és a vesztesek arányát a bolygónkon, valamint mérlegre tesszük, hogy sikereinkért milyen árat kellett fizetni az emberiségnek eddig és a közeljövőben, akkor érdemes elgondolkodnunk.

A jövő minden bizonnyal a jól felépített, tudatosan gondozott, intelligens, etikus és egészséges szellemű csapatoké lesz. Vagy senkié. Innen, ahova jutottunk, kedvező irányba már csak őszinte, örömöt okozó igazi csapatmunkával juthatunk.

Akinek nem jut csapat, akit kihagynak minden közösségből, és nem tud csatlakozni egy valódi értékeket teremtő team-hez, az előbb utóbb pusztítani kezdi önmagát és a világot. Az igazán jó csapatokat azonban nem lehet egyszerűen megvásárolni a piacon. Létre kell hozni, föl kell nevelni, ápolni, és folyamatosan gondozni kell őket.


Mitől csapat egy csapat?


Nehéz fában van annak a fejszéje, aki e, a köznapi szóhasználatban igen színes jelentéstartalommal felruházott fogalomra pontos, mindent világossá tevő definíciót kíván alkotni. Vajon megfelel számunkra a következő meghatározás: ”a közös célok megvalósítása érdekében tevékenykedő emberek társaságát csapatnak nevezzük”?



A csapatépítő tréningek titkai 1


Tekintettel arra, hogy közös célokért tevékenykedő társaságokkal lépten-nyomon találkozhatunk, ezzel nem hinném, hogy újra felfedeztük volna a spanyolviaszt, hiszen különösebb tréneri és tanácsadói közreműködés nélkül, gombamód szaporodnak a különböző munkahelyi csapatok. E csapatok sikeresek, sikertelenek, melyik hogy, de az igazi kérdés, ami bennünket foglalkoztat, hogy vajon mi idézheti elő a szépen növekedő csapatok sokszor váratlan szétesését? A titok a csapatszellemben rejlik…


—-A csapatszellem—-


A csapatszellem az a titokzatos valami, a mi a csapatokat élteti. Két fő alkotórésze van: egyik összetevője nem más, mint a csapat emlékezete. Vagyis a csapat tagjaiban a csapat addigi történéseit rögzítő emlékek összessége, ha úgy tetszik a „fekete doboz”. A közös emlékezet az, ami összetartja, és működőképessé teszi a csapatot, attól kezdve, hogy tagjai odatalálnak a munkahelyükre, egészen addig, amíg végre visszahívják Dezsőt a beszállítóknál.

A csapatszellem másik összetevője a képzelet. A képzelet segítségével fogalmazzuk meg céljainkat és tervezzük meg a cél felé vezető útvonalakat. A csapat emlékezetének állapotát a csapattagok egymással történt összes addigi kommunikációja azonban döntően befolyásolja.

Egy-egy munkacsapat életképességét, várható teljesítményét és életkorát meg lehet becsülni a csapat tagjainak emlékezetében felgyülemlett sikerélmények és kudarcélmények arányából. Egy vizsgálat meglepő eredménye szerint lelki sérüléseink, kudarcélményeink 70 százalékát az egymással történő személyes kommunikáció okozza.

A képlet egyszerű: a korábbi kudarcélmények félelmet keltenek, a sikerélmények pedig reményt ébresztenek a csapat tagjaiban. Az elszenvedett kudarcok és a megélt sikerek aránya rejti a csapatszellem tényleges állapotát. Ez az, amit számokkal sohasem tudunk pontosan megmérni, de mindannyian érzékelünk, amikor belépünk egy szervezet hatókörébe. A légkör lehet megmagyarázhatatlanul lelkesítő vagy éppen dermesztő. A csapatszellem az a láthatatlan energia együttes, ami pozitív rezgéseivel meg tudja sokszorozni a csapattagok egyéni teljesítményét, illetve negatív impulzusaival le tudja bénítani a legjobb képességű csapattagok munkáját is.

A csapatok váratlan szétesésének és szétrobbanásának egyik rejtélyes oka sokszor az addig közösen végzett munka során fölgyülemlett kudarcélmények kritikus szint fölé történő emelkedése, illetve ezzel egyidejűleg a sikerélmények krónikus hiánya.


A csapatépítő tréning, mint életmentő vitamin


Mint tudjuk vitaminok nélkül a legerősebb szervezet is előbb-utóbb megbetegszik. Márpedig esetünkben a lélek legalapvetőbb vitaminjai a sikerélmények és a pozitív visszajelzések. A csapatépítő trénerek úgy tervezik meg a tréningeket, hogy azalatt a két vagy három nap alatt rengeteg tiszta sikerélményhez jussanak a csapatok, hogy ezzel a csapatemlékezetében rejlő sikerek és kudarcok aránya kedvezően alakuljon.

A tréning során alkalmazott gyakorlatok segítségével tudatosan növelhető a csapattagok között zajló pozitív kommunikáció aránya és minősége. A pozitívumok észrevételére, kiemelésére és kifejezésére, barátságos üzenetek küldésére serkenti a tréner a résztvevőket.

Érthető, hogy a csapat tagjai (mindennapi munkavégzésünk közben) figyelmünk legnagyobb részét a feladatra irányítják és egymásra viszonylag kevés energiát szentelnek. Sőt, a tapasztalatok szerint kommunikációjuk legnagyobb részét a problémák kezelésére és nem tetszésünk kifejezésére fordítják.


Három hónapos védelem


A csapatépítő tréningek fontos elemei azok a modellek, amelyek szemléletessé teszik a csapatban történő viselkedés általános törvényszerűségeit és megvilágítják a segítő és gátló viselkedésmintákat. A gyakorlatok utáni elemzések a résztvevők számára személyre szóló tanulsággal szolgálnak, melyek eredményeként sikeresebbek lehetnek a munkakörnyezet adta kihívásokkal szemben.

A közösen és sikeresen megoldott, sokszor meglepő tréningszituációkban szerzett élmények, mint a „vitaminok”, életerővel töltik föl a csapatot. Tapasztalataink szerint egy-egy jól sikerült csapatépítő tréning mintegy három hónapos védelmet nyújt a csapatszellem kiégése ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik