Pénzügy

Megúszni a tandíjat?

Megkezdődött a 2007/2008-as tanév az egyetemeken. Azoknak, akik most elsőévesek, majd csak egy év múlva kell elkezdeni a tandíj fizetését. Ekkor derül ki ugyanis, hogy milyen eredménnyel zárta az első évét a hallgató, mennyi ösztöndíjra és egyéb támogatásra számíthat. A képzési hozzájárulás kitalálói szerint a diákok egy hónap alatt a támogatásokkal, ösztöndíjakkal több pénzt kaphatnak, mint amennyi a tandíj összege lesz.

Egy kis matematika


A tandíj egy hónapban 10 500 forint lesz. A jelenlegi szabályok szerint a rendszeres szociális ösztöndíj összege maximum 23 ezer forint (a normatíva 20 százaléka) lehet, a Bursa Hungarica legmagasabb összege pedig havi 10 ezer forint. Ha valaki a maximális szociális támogatásokat megkapja, akkor egy hónapban akár 33 ezer forintot is zsebre tehet. Ez a tandíj háromszorosa, és a tanulmányi eredménytől független.

A tanulmányi ösztöndíjak összegét minden intézmény külön-külön, maga állapítja meg. Annyit lehet általánosságban elmondani, hogy ennek a minimális összege körülbelül 6000, a felső határa viszont több tízezer forint – persze az átlagtól függően. A legideálisabb eset pedig az, ha a hallgató megkapja a köztársasági ösztöndíjat, amelynek összege a 2007/2008-as tanévben havi 33 500 forint.

Az új felsőoktatási törvény kimondja, hogy az államilag támogatott hallgatóknak mennyi tandíjat kell majd fizetniük. A Magyar Rektori Konferencia megegyezett az év elején, hogy az alapképzésben részt vevő hallgatók tandíja 105 ezer forint lesz egy évre, a mesterképzésben tanulók viszont 150 ezer forintot fizetnek.


A helyzet jelenlegi állása szerint úgy tűnik, hogy nem lesznek tandíjmentességet kapó hallgatók, hiszen az egyetemek és főiskolák csak akkor engedhetik el a képzési hozzájárulást a rászorulóknál, ha a többiek tandíjának az összegét felemelik. A Miskolci Egyetem szenátusa például csak jövő tavasszal dönt arról, hogy hány százalékban állapítja meg a támogatottak körét, addig semmilyen adatot nem tudnak erről mondani. Az ELTE viszont már a nyáron közölte: náluk a hallgatók közül senki nem kap majd tandíjmentességet, éppen azért, hogy tartani tudják a korábban meghatározott 105 ezres összeget.


Tanulmányi vagy szociális alapon


Többféleképpen juthatnak pénzhez a felsőoktatási intézményektől az államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatók: szociális alapon, valamint tanulmányi eredmény alapján. Ezek forrása az állami költségvetés – olvasható az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján.


A tanulmányi ösztöndíj – értelemszerűen – a tanulmányi eredmény alapján kapható: aki elérte a megfelelő átlagot, automatikusan megkapja. A köztársasági ösztöndíjat pedig a kimagasló teljesítményt nyújtó hallgatók pályázhatják meg. A szociális ösztöndíj már összetettebb, magába foglalja a lakhatási támogatást, a rendszeres vagy rendkívüli szociális támogatást, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjat. Ezeket pályázat alapján igényelheti a hallgató.


Azonban nem csak a fent említett alapon kaphat anyagi juttatást egy élelmes diák: különböző szakmai, tudományos, közéleti, kulturális, terepgyakorlati, illetve sporttevékenységet támogató ösztöndíjakat igényelhet. Néhány egyetemen évente egyszer jutalmat is kiosztanak a legjobban teljesítő hallgatók között. Emellett külső ösztöndíjakat is igénybe vehetnek a diákok, több vállalat és alapítvány támogatja a tehetséges hallgatók képzését.


Nem csak pénzzel él az ember


A nem pénzbeli támogatások száma is magas: a diákok kollégiumi támogatást, tankönyv- és jegyzettámogatást kapnak. Emellett a jegyzetek előállítását, az elektronikus tankönyveket-tananyagokat és a felkészüléshez szükséges, elektronikus eszközöket is finanszírozhatja az intézmény. Az ösztöndíjak összege, elosztásának részletes szabályai intézményenként eltérnek, a szabályok az egyetemek, főiskolák – hallgatói követelményrendszer részét alkotó – térítési és juttatási szabályzatában találhatók.


Ha pedig nem úgy alakulnak a jegyek, ahogy a hallgató szerette volna (és így nem vagy csak nagyon kevés ösztöndíjat kap), akkor a hallgatói hitelből is kipótolhatja a „bevételét”. A megélhetési és a tanulási feltételek biztosítása, javítása érdekében a tanulmányaik alatt a diákhitel – amelyet az állami tulajdonú Diákhitel Központ Zrt. folyósít – az egyik alternatíva. A másik pedig a munka.


Munkavégzés – hallgatóként


A hallgatóval a tanulmányok támogatására akár egy cég, akár egy személy tanulmányi szerződést köthet. Ez azt jelenti, hogy a hallgató a tanulmányai alatt a szerződésben meghatározott juttatást kapja, majd ennek fejében a tanulmányok befejeztével a diáknak meghatározott ideig a támogatójánál kell dolgoznia.


Ha egy diák a képzési ideje alatt annál a felsőoktatási intézménynél dolgozik, amelyben tanul, akkor hallgatói bevételnek – azaz adómentes bevételnek – minősül a keresete. Ez a szabály vonatkozik arra a munkára is, amelyet a hallgató az oktatási intézmény tulajdonában lévő cégnél vagy az egyetem/főiskola ingatlanán található cégnél végez, illetve ha a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeténél dolgozik.


A tanulmányoktól független pénzszerzési lehetőség a hallgatók számára a diákmunka. Ez általában időszakos munka – a legtöbbször szórólapozás, telefonkezelés vagy könnyű fizikai munka –, amelynek a koordinálására külön cégek, egyesületek jöttek létre. Ezek a diákszövetkezetek a munkalehetőségek megszerzése mellett általában a hallgatók jogainak védelmével is foglalkoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik