Pénzügy

Nyolcezren jutottak munkához fél év alatt

Nyolcezren találtak munkát január óta a kkv plusz programban. A cégek akár harmincezer forintot is megtakaríthatnak havonta.

Idén január elsején lépett életbe az a program, mely a tervek szerint a kis- és középvállalkozások járulékterheinek enyhítését, és egyúttal a foglalkoztatás bővítését tűzte ki célul. A program a munkavállalói járulékok alóli mentességet kínálja egy éven keresztül abban az esetben, ha a cég legalább három hónapja regisztrált álláskeresőt alkalmaz, és a munkaviszonyt a kedvezményes esztendő lejárta után legalább még egy évig fenntartják. A törvény értelmében a kettőszázötven főnél kevesebb dolgozót foglalkoztató kis- és középvállalkozások vehetnek részt a programban, melyek így nem fizetik meg a huszonkilenc százalékos tb-járulékot, a három százalékos munkáltatói járulékot, és a tételes egészségügyi hozzájárulást, amelynek mértéke 1950 forint havonta.

A járulékkedvezmény legfeljebb a minimálbér százharminc százalékáig él, így a nyerhető kedvezmény legkevesebb 21895 legfeljebb 27951 forint lehet havonta. Ezzel a magasabb bérűek nem kerülnek hátrányba, bárkit lehet tetszőleges fizetéssel alkalmazni, csupán a járulékmentesség felső határa limitált, az efölötti összeg után rendesen adózni kell. Ez a ritkább esetek közé tartozik, mivel a kkv pluszban alkalmazott munkavállalók nyolcvan százaléka fizikai munkás.

A programban az év első hat hónapjában közel nyolcezer fő talált állást, tudta meg a FigyelőNet Schranz Edittől, az Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) sajtó szóvivőjétől. Ez közel hatezer gazdasági szervezetet érint, ami azt jelenti, hogy egy-két főt alkalmaztak a kkv-k kedvezményes módon. A cégek harmada tíz főnél kevesebb embert foglalkoztató mikrovállalkozás, az ötven főnél kevesebbet alkalmazók pedig a teljes szám ötödét teszik ki, a kereskedelem, az építői- és feldolgozóipar, valamint a mezőgazdaság a legérintettebb területek. A szóvivő kifejtette, hogy a kkv plusz program a legrászorultabb terülteken fejti ki hatását. A programba bekapcsolódó cégek javát adó három megyéből ugyanis kettőben – Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg – országos szinten igen alacsony a foglalkoztatottság, a legtöbb kkv pedig Pest megyében található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik